En la concentració de Colón

Díaz Ayuso: «¿Què farà el Rei amb els indults, el faran còmplice?»

  • La Zarzuela ja va explicar fa dies que el monarca complirà la funció que li atorga la Constitució

Díaz Ayuso: «¿Què farà el Rei amb els indults, el faran còmplice?»

Efe / David Fernández

2
Es llegeix en minuts

Malgrat que, fa dies, la Zarzuela va revisitar de normalitat el fet que Felip VI compleixi la funció que li atorga la Constitució a l’hora de firmar els indults, la presidenta madrilenya en funcions, Isabel Díaz Ayuso (PP), ha esmentat el Monarca minuts abans de la concentració de Colón d’aquest matí. «¿Quin serà el paper del Rei? ¿Firmarà els indults? ¿El faran còmplice?», ha preguntat davant els periodistes que cobrien la protesta a la icònica plaça, a la qual han acudit unes 25.000 persones, segons les dades de la Delegació del Govern.

Els possibles indults als presos del procés faran que totes les mirades es posin també sobre Felip VI, la firma del qual és necessària per completar el tràmit abans que sigui publicat al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’. Alguns dirigents del PP es preguntaven fa dies als passadissos del Congrés què farà el cap de l’Estat, una pregunta que, no obstant, no es van plantejar quan aquest partit va posar sobre la taula del cap de l’Estat (llavors, Joan Carles I) altres indults polèmics als condemnats pel GAL (José Barrionuevo i Rafael Vera) o al kamikaze que va matar un jove de 25 anys.

Notícies relacionades

Els conservadors consideren que Pedro Sánchez «hauria de ser responsable» i no posar-lo en aquest compromís. Sobretot, apunten fonts d’aquest partit, després que el Monarca pronunciés el 3 d’octubre del 2017 un discurs rotund en defensa de l’ordre constitucional. Si Pablo Casado abunda en aquesta línia, el Rei, que des del 2016 ha adoptat un perfil baix pels múltiples escàndols que planen sobre Joan Carles I, estarà de nou sota els focus. No obstant, quan es planteja aquest assumpte a la Zarzuela, la resposta es revesteix de naturalitat: Felip VI complirà la funció que li atorga la Constitució i firmarà els indults.

Ciutadans ha carregat contra Díaz Ayuso per les seves declaracions. «No sé si és més greu que la presidenta de la Comunitat de Madrid desconegui les limitacions que estableix la Constitució al Rei o que prefereixi, en un nou rampell de populisme, posar el focus en la monarquia i descarregar de responsabilitat Sánchez. Vergonyós», ha criticat el seu secretari d’organització, Borja González, a través de Twitter. En la mateixa línia s’han manifestat els diputats i membres de l’executiva del partit Guillermo Díaz i María Muñoz i l’eurodiputat José Ramón Bauzá.