La nova legislatura

Illa estrena el seu Govern a l’ombra demanant l’ampliació del Prat

El PSC presenta la seva alternativa a l’independentisme amb la promesa d’ocupar-se de la «política real»

Illa estrena el seu Govern a l’ombra demanant l’ampliació del Prat

ACN / BERNAT VILARÓ

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa sap que té un paper complicat i polièdric en la legislatura que comença. Com a candidat del partit que ha guanyat les últimes eleccions, aspira a consolidar aquesta victòria en els pròxims comicis, siguin quan siguin, per poder governar Catalunya. Com a cap de l’oposició, ha d’enfrontar les decisions que prengui el Govern de Pere Aragonès (ja ha dit que ho farà de manera «ferma» però també «constructiva»). I com a líder parlamentari del PSC, Illa ha de ser capaç de conjugar aquestes dues circumstàncies amb el fet que el Govern de Pedro Sánchez hagi iniciat el desglaç amb la Generalitat, i per tant els ponts amb el president no poden trencar-se, almenys de moment.

Després de meditar-ho, el PSC ha conclòs que la millor manera d’afrontar la situació és creant un Govern a l’ombra, que va presentar aquest diumenge amb gran pompa. Citant com referents tant el que va posar en marxa Pasqual Maragall després de les eleccions de 1999 com a la tradició política britànica, Illa va explicar que serà la seva manera de presentar la seva «alternativa» al Govern d’Aragonès mentre li allarga la mà.

«Vivim junts, decidim junts»

En aquest sentit, el Govern a l’ombra socialista –que consagra Alícia Romero, portaveu parlamentària, com a número dos d’Illa– es va estrenar proposant diversos grans acords de pes –sobre la pandèmia, els fons europeus, la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament, TV-3 i la llei electoral– i demanant que uns altres dos assumptes s’abordin al més aviat possible. Un és que es reuneixi la taula de partits catalans, amb l’objectiu d’acordar unes propostes perquè Aragonès no porti a la taula de diàleg amb el Govern només les peticions independentistes, sinó idees de consens. «Vivim junts, decidim junts», va resumir Illa.

L’altre és l’ampliació de l’aeroport del Prat, de la qual els socialistes estan clarament a favor perquè estan «convençuts que és fonamental per al creixement econòmic i la millora de la competitivitat». Precisament aquest, el de la recuperació econòmica, serà un dels tres objectius de l’actuació del Govern a l’ombra, al costat del de «vèncer el virus» i el de «no deixar ningú enrere».

Notícies relacionades

La idea és «reprendre el camí del retrobament» entre catalans mentre es deixa clar als ciutadans que existeix una alternativa a l’independentisme. «Una bona oposició ajuda a fer un bon Govern. El centre de l’acció política del Govern alternatiu de Catalunya pivotarà al voltant de la política real, la que prioritza el que realment importa per sobre de qualsevol altra cosa», va dir Illa.

El candidat socialista va presentar el seu projecte al Palau Requesens, una imponent construcció gòtica molt pròxima al Palau de la Generalitat. La reunió amb el seu equip es va fer a la sala del palau que acull una galeria de catalans il·lustres. L’escenografia de la intervenció pública d’Illa després de la trobada també estava pensada per donar-li aspecte presidencial. El PSC fins i tot ha dissenyat un logo, elegant i sobri, per al seu «Govern alternatiu». Tot està pensat per ajudar en la cursa de fons cap a la Generalitat.