El pla segueix endavant, per ara
L’avís de la Moncloa sobre la crisi de govern imposa silenci al PSOE
El missatge de la Secretaria d’Estat de Comunicació va servir per llançar la «consigna» als dirigents que havien de callar per tallar el debat
El president medita una remodelació profunda del Gabinet per remarcar el seu pes polític que arribaria després dels indults, el dubte és si al juliol o a la tardor
«No hi ha debat», «no hi entrarem», «no en sé res». Missatges així reiteraven alts càrrecs del Govern i el PSOE quan se’ls preguntava aquest divendres per la futura remodelació de l’Executiu. L’alternativa era, directament, el silenci. Tots van assumir l’avís llançat per la Moncloa unes hores abans: el Gabinet de coalició està centrat en la lluita contra la pandèmia, que ja encara el seu tram final, i la recuperació econòmica. Les altres coses són «comentaris o rumors». De moment, no hi ha més detalls, tot i que tampoc el president ha llançat senyals que pretengui frenar una operació que encara s’estava i s’està madurant.
Pedro Sánchez projecta una reestructuració del seu Govern, potser amb menys departaments ministerials, que en el seu entorn situen abans de les vacances d’estiu o bé per a la tornada, en l’arrencada del curs, cap al 40è Congrés Federal del PSOE, que se celebrarà del 15 al 17 d’octubre a València. Seria un canvi que es materialitzaria, en tot cas, després que el Consell de Ministres resolgui els expedients dels indults als 12 dirigents independentistes condemnats pel procés. El líder socialista buscaria esmorteir l’impacte d’una mesura d’alt cost polític, divisiva dins el partit i l’electorat i molt combatuda per l’oposició de dretes al Parlament. Podria, en definitiva, contrarestar una mesura impopular i discutida en una part d’Espanya amb un canvi de cares en el Gabinet, una maniobra sempre molt atractiva mediàticament i carta que tots els presidents es guarden per passar a l’ofensiva i donar un «nou impuls» a la legislatura.
Precisament, aquesta necessitat de llançar el senyal que el pitjor de la pandèmia ja ha passat i que ara comença una altra etapa també permetria Sánchez congelar la remodelació fins al setembre. Al cap i a la fi, té per moure les peces de dos taulers interconnectats: el del seu Executiu i el del PSOE.
Més enllà dels temps, fonts governamentals i de la direcció del partit sí que han coincidit a apuntar que Sánchez confeccionarà, probablement, un Gabinet de més «pes polític», i en què visualitzarà canvis de pes. Trencarà la línia continuista que enllaça el primer Govern que va formar –el 7 de juny farà tres anys exactes– amb el designat després de la incorporació d’Unides Podem, i que només ha patit retocs quirúrgics per la sortida, per a les eleccions catalanes i madrilenyes, de Salvador Illa i Pablo Iglesias.
La notícia d’una pròxima reestructuració ministerial estava en l’ambient des de feia setmanes, des de la patacada del PSOE el 4-M. Era un moviment «de manual», com el defineixen a Ferraz, per mirar d’absorbir el desgast de gestió i assenyalar l’obertura d’un nou temps coincidint amb l’avenç de la vacunació i l’arribada dels fons europeus. Però aquesta setmana les informacions sobre aquest possible redisseny de l’Executiu es van precipitar. Primer, dimarts a ‘La Razón’, i després, dijous a la nit, a EL PERIÓDICO i altres mitjans, en cascada.
La notícia va agafar la vicepresidenta quarta, Teresa Ribera, a ‘La noche en 24 horas’, de TVE. De manera implícita, va venir a admetre que el president està preparant una crisi de govern: Sánchez «està treballant en com encarar la nova etapa en què estem». «Li correspon a ell avaluar com, quan i amb quin equip vol continuar gestionant aquesta nova etapa», va indicar. La successió de titulars va agafar el president en el vol de tornada de Trípoli a Madrid, amb una delegació d’empresaris i periodistes.
A les 23.09, la Secretaria d’Estat de Comunicació va enviar un comunicat per remarcar el que era obvi, que és el cap de l’Executiu qui té la «prerrogativa» exclusiva per a «formar o modificar el seu Gabinet». El president, deia la nota, està centrat en «la sortida de la pandèmia i en la superació de la crisi econòmica i l’agenda del retrobament amb Catalunya». La vacunació és la «gran prioritat» en aquest moment i és la que permetrà «una ràpida recuperació del nostre país», seguia. La Moncloa remarcava la importància de dues «fites»: la xifra de deu milions de persones vacunades amb la pauta completa, a què es va arribar aquest divendres –els pronòstics del Govern es van complir– i el pròxim vistiplau de la Comissió Europea al Pla de Recuperació. En les dues qüestions estan «bolcats» Sánchez i els seus ministres, «i no en rumors o comentaris», que «només el president podria confirmar».
Aquest últim afegitó d’un comunicat que no confirmava la reorganització del Govern, però que tampoc la desmentia, era prou clar: l’únic que pot parlar de relleus dins l’Executiu és Sánchez, i punt. «La consigna va ser clara. Tothom a callar», resumia aquest divendres un membre de la seva cúpula. L’avís va fer impacte. Ni en el Gabinet ni des de les altures del partit volien afegir res més. L’aixeta es tancava amb l’esperança que la pressió mediàtica decreixi. El president sempre s’ha preat de mimar el ‘factor sorpresa’ i el seu cercle de col·laboradors, en qui confia plenament, és molt reduït. «Tranquil·litat», prescrivien en el seu cercle. «No frenarà la crisi de govern, però la farà quan li doni la gana», assenyalava una altra font de l’Executiu.
No obstant, en el Consell de Ministres hi ha qui interpreta que, una vegada han transcendit els plans de Sánchez de renovar el seu equip, de forma tan clara, potser com mai abans, ja té tot just dos camins: «O confirmar el seu Executiu o aclarir els dubtes al més aviat possible, perquè té ballant especulacions, persones a la picota, en el punt de mira. Trasllada una imatge de debilitat, de provisionalitat. Cada dia que passa amb el dubte és dolent. No només per als ministres, que són els que han d’impulsar les polítiques, sinó per als seus equips en cada departament».
Notícies relacionadesDe portes enfora, el missatge que van traslladar els ministres interpel·lats era el de llançar aigua al foc. Sánchez està bolcat en la vacunació i la sortida de la crisi econòmica, va apuntar la titular d’Indústria, Reyes Maroto, des de Benidorm (Alacant). «Les altres coses seran el que el president decideixi, d’ell depèn», va reblar. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, si fa no fa insistia en el mateix: en la recuperació i a «acorralar al virus», en això està centrat Sánchez. «No em consta res, però tampoc el contrari», va assegurar el responsable d’Universitats, Manuel Castells (Unides Podem) des de Cerdanyola del Vallès. La mateixa Ribera, a Telecinco, va recular i va demanar als periodistes «no fer cas de rumors que no tenen sentit sobre una crisi de govern» perquè la competència és del president.
Així com sembla bastant clar que de remodelació n’hi haurà –el dubte és quan–, no és tan evident el seu abast i a qui afectarà. Hi ha quinieles per a tots els gustos. Ministres assenyalats per l’oposició, d’altres de cremats per la seva gestió, alguns de ben valorats però de perfil discret, uns altres que podrien tenir una nova destinació... És Sánchez, és veritat, qui ha de compondre el puzle i projectar el missatge amb què vol rubricar la segona part de la legislatura per recuperar impuls i capgirar unes enquestes que estan començant a ser adverses.
Indults del procés Congrés Federal del PSOE Govern Consell de Ministres Govern Pedro Sánchez Carolina Darias Manuel Castells Iván Redondo Teresa Ribera Rodríguez Pere Aragonès Indults
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme