La nova legislatura

Els comuns volen una reforma de la sedició que també beneficiï Puigdemont

El PSC demana a Aragonès que representi els no independentistes a la taula de diàleg i rebutja la presència de Junqueras

Parliamentary vote on Catalan MEPs Comin, Puigdemont and Ponsati in Brussels

Parliamentary vote on Catalan MEPs Comin, Puigdemont and Ponsati in Brussels / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits del Govern, PSOE i Unides Podem, són partidaris d’estudiar els indults als líders independentistes presos amb l’objectiu de desinflamar el conflicte català. Els referents catalans d’aquestes dues formacions, el PSC i els comuns, estan tan clarament a favor de les mesures de gràcia que van més enllà i en discuteixen l’abast. Aquest dilluns el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha dit que aquests beneficis també haurien d’arribar als que van abandonar Espanya l’octubre del 2017 per instal·lar-se a Bèlgica, entre els quals, l’expresident Carles Puigdemont.

Fa mesos «que els comuns treballen amb el Ministeri de Justícia», ha revelat Mena, per impulsar una reforma del Codi Penal que modifiqui el delicte de sedició, que va servir per condemnar els líders de l’1-O. Aquesta modificació, que en tot cas ha d’aprovar el Congrés, serviria no només per alleujar la situació d’Oriol Junqueras i la resta dels empresonats, sinó que també tindria efectes en la situació de Puigdemont i els seus companys a Bèlgica.

«La reforma del Codi Penal pot ser una solució per a les persones de fora», ha remarcat Mena, amb referència als polítics impulsors de l’1-O a l’estranger. Però el portaveu dels comuns ha anat fins i tot més lluny i ha afirmat que aquests canvis poden portar a «evitar la criminalització» dels empresonats per manifestar-se als carrers, perquè haurien de protegir també la llibertat d’expressió i de manifestació.

Com més aviat, millor

Els socialistes catalans veuen prou protegides aquestes llibertats i de moment prioritzen la via dels indults. En el que tant ells com els comuns estan d’acord és en la importància de la taula de diàleg entre governs. La portaveu parlamentària del PSC, Alícia Romero, ha afirmat que «com més aviat es reuneixi, millor», però també ha fet algunes precisions.

Notícies relacionades

Primer: ha insistit que «no és suficient» amb aquesta taula, sinó que és necessari que es reuneixi una altra «Catalunya endins» amb els partits catalans. «Hem de buscar el mínim comú denominador que Aragonès ha de defensar en aquesta taula de governs. Si Aragonès vol ser el president de tots no hi pot anar només havent parlat amb els partits que representen només una part dels catalans. És intolerable que es plantegi asseure’s només amb els que van donar recolzament a la investidura, això no és ser el president de tots», ha afirmat Romero

Segon: la portaveu del PSC ha rebutjat la idea que Junqueras, president d’ERC, estigui present en les converses amb el Govern. «La taula de governs és entre governs. El millor és que en aquesta taula s’hi asseguin representants del Govern de la Generalitat. No podem evitar que no ho facin així, però el lògic seria que hi hagués consellers. I Junqueras no és conseller d’aquest Govern», ha dit.