Amb el ‘no’ del PSOE

El Congrés rebutja tramitar una llei d’amnistia per als «represaliats» del procés

  • El PSOE, PP, Vox i Cs voten en contra de la iniciativa de la CUP de plantejar un referèndum a la Taula de diàleg

  • ERC, el PNB, Bildu, Junts i el PDeCat donen suport a la proposta i demanen al Govern que doni passos per solucionar el conflicte

zentauroepp52132894 17 12 2019 los diputados de la cup en el congreso de los dip200204172204

zentauroepp52132894 17 12 2019 los diputados de la cup en el congreso de los dip200204172204 / Ricardo Rubio - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Congrés dels Diputats no debatrà una llei d’amnistia que permeti l’excarceració dels líders del procés. Almenys, no sembla que en aquesta legislatura hagi de passar. La Taula de la Cambra baixa ha rebutjat un punt d’una iniciativa de la CUP en el qual s’instava els diputats a acceptar a tràmit el debat d’una proposició de llei orgànica d’amnistia que afectés tots els «represaliats en el procés independentista català». El text, que també reclamava al Govern la negociació d’un referèndum, ha comptat amb el ‘no’ del PSOE, el PP, Vox i Cs.

A mitjans de març, la Mesa del Congrés –l’òrgan encarregat d’organitzar els debats– va rebutjar la tramitació d’una llei d’amnistia presentada pels partits independentistes catalans. Davant aquesta decisió, la CUP va portar aquest dimarts a l’Hemicicle una iniciativa en la qual sol·licitava als diputats pronunciar-se a favor de la tramitació de l’esmentada llei. La Taula, novament, ha impedit debatre aquest punt, deixant viu només l’apartat relatiu al referèndum.

«El conflicte polític a Catalunya està lluny de resoldre’s. Fonamentalment per falta de voluntat política dels poders de l’Estat espanyol», ha assegurat el diputat de la CUP, Albert Botran, abans d’assenyalar que la Constitució no prohibeix l’amnistia sinó l’indult general: «Una cosa és el dret de gràcia d’un rei i una altra és una iniciativa parlamentària del poder legislatiu per regular en matèria penal». A més, Botran ha assenyalat que l’aparent intenció del PSOE de concedir els indults als polítics catalans presos és l’«opció més arbitrària» perquè deixa «fora els exiliats i 3.200 persones que han sigut represaliades».

 La iniciativa, només amb un dels punts, ha sigut recolzada pels partits nacionalistes bascos PNB i EH Bildu i per la resta de formacions independentistes catalanes: ERC, PDeCat i Junts. La portaveu dels postconvergents, Miriam Nogueras, ha lamentat que aquells amb els quals s’haurien d’asseure a negociar «són els mateixos que acaben de censurar debatre sobre l’amnistia».

«Concòrdia i entesa»

La vista ha estat posada durant el debat en el PSOE. Els socialistes, malgrat defensar la concessió dels indults, són contraris a l’amnistia, cosa que els situa en una difícil situació tenint en compte que necessiten el recolzament de partits independentistes com ERC. Així, el portaveu del PSOE, José Zaragoza, ha intentat distreure la qüestió criticant durament el PP –«Va ser amb vostès quan es va celebrar l’1-O. [...] Van fracassar i ens van portar al fracàs, al conflicte territorial més gran que ha tingut Espanya»– i a la CUP –«Vostès només serveixen per donar lliçons de moralitat superficial. ¿Com es viu donant lliçons per després salvar la dreta catalana?».

Notícies relacionades

Tot i així, ha assenyalat que la victòria del PSC en les passades eleccions indica que «la solució no passa per la revenja ni per la venjança» sinó «per la concòrdia, l’entesa i el diàleg». No obstant, al final de la seva intervenció ha sentenciat que «no hi haurà ni independència, ni referèndum d’autodeterminació, ni amnistia ni embat».

L’alternativa

El punt restant de la iniciativa de la CUP instava el Govern a presentar a «la Taula de Diàleg amb el Govern de Catalunya una proposta de referèndum, aprofitant el calendari i els treballs que ja ha iniciat el Govern d’Escòcia». Aquest redactat també ha provocat la crítica del PSOE. No obstant, Unides Podem ha proposat un text alternatiu –que ha acceptat la CUP– demanant a l’Executiu presentar «una proposta de treball i calendari per abordar el conflicte polític a Catalunya» i que no s’exclogui del possible debat les propostes de referèndum d’autodeterminació ni d’amnistia.