El trencaclosques de JxCat al nou Executiu

Damià Calvet, pes pesant de la postconvergència, fora del nou Govern

  • Puigneró guanya la partida interna al titular de Territori, que va tractar sense èxit d’esgrimir la seva gestió i pactisme

  • Creix l’estupor intern al partit de Puigdemont davant la decisió sobre els nous consellers

videodamiacalvet

videodamiacalvet

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els noms que Junts per Catalunya està designant per formar part del Govern del republicà Pere Aragonès continuen oferint sorpreses. Aquest dilluns s’ha confirmat, de fonts coneixedores de la designació de noms, que Damià Calvet, el fins ara conseller de Territori i Sostenibilitat, un home d’absoluta confiança dels presos independentistes de Junts, no estarà al nou Govern. El també conseller Jordi Puigneró, favorit de l’expresident Carles Puigdemont, sí que estarà molt probablement en el nou Executiu i ho farà com a vicepresident.

El cop de porta a Calvet representa també un cop de porta al sector més moderat, pactista i dialogant de Junts, el procedent de Convergència i el PDECat i que ha apostat obertament durant la negociació d’investidura i de governabilitat amb ERC per estar en el Govern i forjar, sí o sí, la coalició amb ERC. Una visió moderada que s’ha enfrontat als que eren partidaris de passar a l’oposició o fins i tot de forçar unes noves eleccions si Esquerra no acceptava les condicions de Junts sobre el full de ruta unilateral i combatiu cap a la independència.

Notícies relacionades

Calvet atresora una llarga trajectòria en l’espai convergent i va accedir a la conselleria apadrinat per un destacat nom d’aquest espai: Josep Rull, empresonat per la sentència del procés. Calvet ha mirat de fer valer la seva experiència de govern i la seva voluntat de gestió i de diàleg, per intentar mantenir-se a l’àrea de Territori –que es fusionarà amb la de Polítiques digitals en el nou Govern d’Aragonès–, però ha sigut en va.

La derrota contra Borràs, un indici

En els últims dies, i com va apuntar EL PERIÓDICO, Calvet es va mostrar interessat a repetir a l’Executiu amb la vicepresidència si era necessari, però els fidels a Puigdemont afirmaven que ell no seria l’elegit. Calvet va constatar la seva falta de recolzaments fa uns mesos quan, amb un discurs independentista pragmàtic i que va reclamar potenciar la bona gestió, va perdre clarament la partida davant Laura Borràs –només va aconseguir el 20 per cent dels vots– en les eleccions primàries per escollir el candidat a president. Va ser un indici més que la cúpula del partit considera secundari l’espai postconvergent, del qual es va desprendre precisament el mateix Puigdemont fa deu mesos donant un cop de porta al seu partit, el PDECat, partit hereu de Convergència, d’on procedia l’expresident.