SESSIÓ D’INVESTIDURA

Illa demana a Aragonès que aixequi el veto al PSC

  • Burxa en la divisió entre ERC i JxCat amb un tarannà obert però contundent

  • Avisa al futur president que «tot el món sap» que no culminarà la independència

Illa demana a Aragonès que aixequi el veto al PSC

Acn

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Salvador Illa es va passar tota la campanya demanant que Catalunya «girés full» del procés, però aquest dijous va ser ell qui va girar full. El candidat del PSC va assumir per primera vegada en públic que, malgrat guanyar les eleccions del febrer, no serà president de la Generalitat, i va fer un discurs de cap de l’oposició. Serà el paper que ocuparà el que duri la legislatura, i vol interpretar-lo com va fer en la seva intervenció parlamentària: amb un tarannà obert, fins i tot amable, molt allunyat de l’estil dels seus antecessors de Ciutadans.

Aquest estil constructiu no va ser obstacle perquè Illa burxés en la divisió entre ERC i JxCat, que tornaran a compartir Govern a partir de la setmana que ve. El candidat socialista va fer un repàs de les dificultats amb què Pere Aragonès s’ha trobat durant les negociacions. «Hem vist diferències airejades sense pudor. Hem vist molts terminis i ultimàtums, sense cap altre efecte de perjudicar qui els proclamava amb rotunditat però amb debilitat», li ha retret.

Illa també ha deixat clar que el PSC vol presentar aquesta vegada batalla ideològica quan ha atacat a fons les promeses d’Aragonès sobre la secessió de Catalunya. «Parla de culminar la independència. Això no passarà, vostè ho sap, ho sap tothom. Dibuixa un horitzó per a una part del país, no per a tothom. Planteja fites com l’amnistia i l’autodeterminació, que no es produiran», li ha dit.

En el mateix sentit, ha demanat al futur president que aixequi el cordó sanitari que, durant la campanya i al costat de la resta de candidats independentistes, va aixecar al voltant del PSC: «Vostè exposa una barreja de diàleg i confrontació. És una contradicció. ¿Com es dialoga vetant el primer partit de la Cambra? El meu és el primer partit de Catalunya». Aragonès li va contestar que primer caldria «aixecar el veto» a parlar «sobre l’autodeterminació i la Monarquia» al Parlament.

Notícies relacionades

Nacionalista, no; «tarradellista»

En la contrarèplica al candidat d’ERC, Illa li ha demanat que no el qualifiqui de «nacionalista espanyol», perquè no ho és. «Ni nacionalista espanyol, ni nacionalista català. No m’agrada posar-me etiquetes, però si me’n vol posar una i fer-me feliç, posi’m la de tarradellista, i això ens uneix al seu partit i el meu», va afegir. Aragonès, que somreia des del seu escó, va renunciar a contestar-li.