Recurs

Els querellants contra Brahim Ghali demanen al jutge que li imposi mesures per evitar la seva fugida

  • Recorre la interlocutòria que va reobrir la querella interposada contra el líder del Front Polisario per lesa humanitat

  • L’associació considera que ha de retirar-se-li el passaport i vigilar-lo per assegurar que declara davant el jutge

Els querellants contra Brahim Ghali demanen al jutge que li imposi mesures per evitar la seva fugida
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans (Asadeh) ultima un recurs reforma contra la interlocutòria del jutge Santiago Pedraz en què acordava la reobertura de les diligències iniciades en virtut de la querella que van interposar el 2008 contra el secretari general del Front Polisario, Brahim Ghali, pels delictes de genocidi en concurs amb delictes d’assassinat, lesions, detenció il·legal, terrorisme, tortures i desaparicions, per tractar que el magistrat acordi per a ell mesures cautelars a fi d’assegurar la seva compareixença del pròxim dia 1 de juny.

Des del col·lectiu es va indicar a aquest diari que, en concret, sol·licitaran al jutge que ordeni la retirada de passaport de Ghali i que s’acordin mesures de vigilància per prevenir que si surt de l’hospital, perquè el seu estat de salut millora, abandoni el país per eludir la citació judicial com a imputat a l’Audiència Nacional per una querella similar. Es tracta de la interposada per l’activista sahrauí amb nacionalitat espanyola Fabel Breica pels delictes de detenció il·legal, tortures i lesa humanitat, perquè quan va arribar als campaments de Tinduf l’abril del 2019 va ser amenaçat per membres del Front Polisario que el titllaven de traïdor i va acabar sent conduït a un centre clandestí de detenció on diu que va ser torturat.

Antecedents

Notícies relacionades

La querella d’Asadeh se li comunicarà quan presti declaració pels fets declarats per Breica. És possible que els dos episodis acabin sent acumulats en un únic procediment. Amb el seu recurs el que el col·lectiu sahrauí querellant vol és evitar que succeeixi com el 2013 i el 2016, moments en què van tenir coneixement que Ghali havia viatjat a Espanya i van instar l’Audiència Nacional a procedir al seu arrest o almenys citar-lo perquè declarés, però quan la compareixença va ser acordada Ghali ja havia fugit.

L’últim intent de citació va ser el 2016, quan el primer instructor de la querella ara reoberta, José de la Mata, el va citar a declarar aprofitant que seria a Espanya perquè es disposava a fer una conferència a Barcelona.