Baròmetre electoral

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a 4,5 punts després de la victòria d’Ayuso

  • Els socialistes perden 3,5 punts i la victòria en el 4-M atorga gairebé tres punts als populars

  • Ciutadans es desploma i se situa en un 5,3% de la intenció de vot

El CIS redueix la distància entre el PSOE i el PP a 4,5 punts després de la victòria d’Ayuso
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP s’acosta al PSOE. Bastant. Dues setmanes després de les eleccions madrilenyes, els socialistes es desplomen 3,5 punts en estimació de vot i cauen fins al 27,9%, segons el baròmetre del mes de maig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Als conservadors els passa el contrari, ja que, després de la victòria d’Isabel Díaz Ayuso el 4-M, han crescut gairebé tres punts, i han arribat al 23,4% dels vots. La distància entre els dos partits es redueix a 4,5 punts, quan fa un mes vorejava els 11 punts.

Document

Notícies relacionades

El creixement de la intenció de vot al PP –l’únic dels cinc grans partits que creix– té un reflex clar en la resta de formacions de la dreta. Vox, la formació de Santiago Abascal, s’ha desplomat fins al 13,7% dels vots, mentre que el baròmetre del mes d’abril els donava una estabilització entorn del 15%. Molt més sagnant és el cas de Ciutadans. Al març, el partit liderat per Inés Arrimadas se situava en el 9,5% de l’estimació de vot. Ara, aquesta xifra ha caigut fins al 5,3%.

En el sondeig anterior, publicat el 19 d’abril passat, començada ja la campanya a Madrid, el Centre d’Investigacions Sociològiques ja concedia al PP un augment important de les seves expectatives electorals al conjunt d’Espanya, que l’acostava lleugerament al PSOE. L’enquesta d’abril atorgava al PP una pujada de gairebé tres punts, fins al 20,6% en estimació de vot, a costa de Cs, que queia amb força, fins al 6,7%, i el PSOE es mantenia en el 31,5%. Vox pujava lleument, del 15 al 15,4%; mentre que Podem, ja sense Pablo Iglesias al Govern després de la seva marxa com a candidat a Madrid, tot i que abans que abandonés la política, frenava el seu camí descendent i passava en un mes del 9,6 al 10,7% dels vots.