Defensa

Els Estats Units avaluen establir una nova base aèria a Níger o el Marroc

  • La contracta de manteniment de Morón contempla que el contractista hagi d’ampliar els seus serveis per auxiliar missions al Sahel

  • L’Administració Biden revisa els seus enclavaments militars en un moment en què s’atorga a l’Àfrica gran rellevància geoestratègica

Els Estats Units avaluen establir una nova base aèria a Níger o el Marroc
7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El nou contracte de suport per a la base d’utilització conjunta hispano-nord-americana de Morón (Sevilla), que va entrar en vigor el passat 1 de maig, contempla la possibilitat que els Estats Units destinin unitats de la seva Força Aèria a almenys un aeròdrom de nova creació a l’Àfrica.

La licitació no concreta emplaçaments però sí que deixa oberta al nou contractista, la firma Kellogg Brown and Root (KBR, que cotitza a la Borsa de Nova York), la prestació de serveis en una destinació africana. Arribat el cas, s’ampliarà el pressupost.

Detalls de la tramitació de l’adjudicació assenyalen Níger com el lloc per a un possible desplegament americà al Sahel, àrea de transició entre el desert i la sabana al sud del Sàhara. Fonts pròximes a l’administració nord-americana consultades per EL PERIÓDICO no confirmen ni desmenteixen la possibilitat que la vigilància d’aquesta franja estratègica en la guerra contra el gihadisme pugui exercir-se també des d’emplaçaments al sud del Marroc; es limiten a assegurar que no hi ha previsió de canvis de presència a Espanya, de manera que, si existís una nova base americana a l’Àfrica a mitjà termini, s’afegiria a les existents a terra espanyol, sense substituir-les.

Revisió de Biden

Revisió de BidenL’entrada en vigor de la nova contracta a la base de Morón succeeix diversos reforçaments del recolzament militar americà al Marroc i coincideix en el temps amb un període de reflexió en la Defensa nord-americana. Des de gener i per ordre del nou president Joe Biden, el Pentàgon procedeix a una «revisió de la posició global de la força», expliquen aquestes fonts. És a dir, l’examen de la totalitat del desplegament de les forces armades nord-americanes al planeta.

Com a comandants en cap, els presidents entrants solen encarregar aquesta avaluació estratègica al començament de mandat. La revisió no s’haurà conclòs abans d’aquest juliol, indiquen les fonts consultades. En tot cas, la revisió coincideix amb un moment de màxima tensió diplomàtica entre Espanya i el Marroc i un context en el qual l’Administració nord-americana mima especialment alguns països africans com el marroquí per motius geoestratègics. L’administració nord-americana va reconèixer el desembre passat la sobirania marroquina sobre el Sàhara i aquest dimarts, en plena crisi de Rabat i Madrid per l’arribada de milers de migrants a Ceuta, els Estats Units van trucar al govern marroquí per manifestar-los el seu suport, suposadament enmig d’una conversa sobre un altre conflicte: l’àrab-irsaelí.

Canvi de denominació

En tot cas, la decisió de reevaular posicions militars és prèvia al que ha passat a Ceuta. Un dels els punts sotmesos a examen és Morón. Els Estats Units tenen plans sobre el Sahel des de fa almenys dos anys. El 2018, el plec de condicions de la contracta per a treballs civils a la base andalusa ja es va començar a redactar mirant a l’Àfrica. I el primer canvi va ser el nom. En la licitació 2010-2015, guanyada per l’aliança d’empreses VBR, el contracte es deia TSBMC1 (Turkey and Spain Bases Maintenance Contract). En el concurs per al període 2015-2021, que va guanyar la firma de Colorado Vectrus, el plec en disputa es deia TSBMC2. I el que acaba d’estrenar la concessionària KBR es diu UA-BOS (USAFE AFAFRICA Base Operation Support: USAFE correspon a US Air Force a Europa i AFAFRICA és la força aèria per al continent veí, no «en», ja que el seu desplegament és a la base alemanya de Ramstein).

Durant la tramitació de la nova contracta per a les bases espanyola i turques, l’administració nord-americana de Donald Trump va incloure entre les actuacions un «Industry day» a Niamey (Níger). Aquests esdeveniments s’organitzen per propiciar reunions entre el contractador (el Pentàgon) i contractistes locals.

La cita a Niamey es va fixar per primera vegada per al 29 de novembre de 2018, el mateix dia que va tenir lloc un ‘briefing’ a Sevilla, segons figura en l’historial de la contracta, però la trobada de l’Àfrica no es va celebrar. Després d’altres intents, va ser exclòs del SOW (State of Work) després que la part contractant considerés que la implantació a Níger encara no estava preparada, informen fonts de la base de Morón, malgrat que va tenir un disseny inicial d’un centenar de militars, un electricista, dos netejadors, un lampista i un fuster. Ara, l’al·lusió a una extensió a l’Àfrica de les missions figura en la contracta de manera més vaga, sense país concret.

Migdiades a Morón, guerra al Sahel

Migdiades a Morón, guerra al SahelLa previsió africana en la contracta obeeix, segons les mateixes fonts, a una necessitat de l’AFRICOM, el Comandament per a l’Àfrica del Pentàgon, amb seu a Stutgart (Alemanya). La base aèria espanyola de Morón fa temps que va deixar de ser pista per a caces o, durant la guerra del Golf, escala de grans bombarders. Actualment, les seves aeronaus més nombroses són les V22 Osprey, un híbrid d’helicòpter i avió per al transport de tropes.

Des que es va modificar el tractat bilateral impulsada amb Pedro Morenés en Defensa el 2015, el nombre de soldats que pot allotjar la base és gran. En aquest moment, informen fonts del recinte militar, s’hi allotja una dotació de prop de 300 marines, si bé la quantitat fluctua perquè Morón és base de passada i en ocasions n’hi ha hagut 1.000.

Quan arriben a Morón, els militars americans reben un fullet de benvinguda del seu comandament que els explica, entre altres coses, que «la cultura espanyola és vibrant i festiva. Els espanyols fan tot el possible per celebrar festes, Setmana Santa, Nadal i celebracions a la ciutat» i que «a la regió d’Andalusia, la migdiada és una gran part de la seva cultura. Per tant, la majoria dels negocis, botigues i restaurants tanquen de 14 a 17 de la tarda».

No és precisament la placidesa de la migdiada el que mou la situació al Sahel. A Níger i Mali, la gana s’ha convertit en una segona pandèmia sobre la de la Covid i totes dues són crisis sobrevingudes a la de la violència desencadenada per l’Estat Islàmic del Gran Sàhara i altres grups terroristes gihadistes, de la qual fugen prop de cinc milions de desplaçats.

Els soldats allotjats a Morón són de les forces nord-americanes més pròximes aquesta zona. A Mali, un dels països més afectats, França també està desenvolupant una missió militar, l’operació Barkhane, que compta amb el suport d’Espanya, entre altres països. Els EUA tenen unitats d’operacions especials i assessors militars en 15 països africans, però no un grup de marines com el de Morón.

Al llarg dels pròxims vuit anys, mentre duri la vigència de la contracta UA-BOS, els marines poden ser despertats de la migdiada. A l’examen del desplegament global que ha emprès el Pentàgon, qualsevol projecte de canvi és possible, adverteixen les fonts americanes consultades. I més encara en una contracta de 974 milions de dòlars. Tot i que, de moment, l’establiment d’una base aèria a l’Àfrica «no implicaria canvi o trasllat d’actius actualment a Espanya», indiquen, si bé «el conveni de cooperació en matèria de Defensa és un document viu».

Aigües canàries

Aigües canàriesAquest maig concloïa la vigència del tractat bilateral EUA/Espanya, que es renova automàticament si cap de les parts demana renegociació, com així ha sigut. Qualsevol canvi amb incidència operativa, recorden les fonts pròximes a l’Administració nord-americana, «s’examina al Comitè Permanent» de seguiment del tractat, que té una oficina nord-americana i una altra espanyola, i s’avisa amb sis mesos d’antelació. De moment no hi ha hagut cap avís.

Ho remarquen fonts pròximes a l’ambaixada nord-americana a Madrid després d’haver hagut de sortir al pas aquest any a nombroses «notícies falses» sobre un trasllat d’unitats navals ancorades a Rota o, més recentment, a explicar unes maniobres del portaavions Dwight D. Eisenhower amb la marina real marroquina en aigües molt pròximes a les Canàries.

Notícies relacionades

«Els exercicis, molt comuns, com els que grups de combat dels portaavions realitzen en altres llocs del món –diuen aquestes fonts– s’han realitzat sempre en aigües internacionals, on no és preceptiu demanar permís. Qualsevol moviment en territori espanyol es comunica sempre prèviament».

A falta que l’administració de Biden nomeni un nou ambaixador dels Estats Units a Espanya, l’encarregat de Negocis de la delegació, Conrad Trible, és el màxim representant al país. I bona part de la seva energia l’ha utilitzat aquests últims dos mesos per negar que la presència americana a Espanya pateixi cap mena de menyscapte per l’increment de la relació amb el Marroc. «No hem tingut converses sobre el trasllat de res localitzat a Espanya al Marroc», ha repetit en diversos mitjans.