El laberint català

Les 4 traves i les 4 possibles sortides a l’encallament de la investidura

  • Les dues setmanes que queden per evitar les eleccions estan plenes d’obstacles que envolten el desenllaç de suspens

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El tomb que han donat les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès després de l’envit d’ERC a Junts envolten de suspens els 15 dies que falten perquè expiri el termini per evitar la repetició de les eleccions. El rellotge apressa, perquè aquesta data límit és el 26 de maig i en aquestes dues setmanes que queden el camí està ple de traves.

El preacord amb la CUP

Els únics vots que té garantits Pere Aragonès són els dels 33 diputats d’ERC i els nou de la CUP, després de tancar un preacord una setmana després de les eleccions que, malgrat ser validat amb reticències entre les bases cuperes, manté la seva vigència. «Si no es toca ni una coma», tornaran a recolzar ERC, apunten fonts del partit. Ara per ara, la seva entrada en el Consell Executiu està descartada, tot i que el debat es pot reobrir segons avanci la legislatura.

El recolzament dels comuns

En Comú Podem i ERC han obert converses després del cisma amb Junts. Els morats aposten per una negociació ‘exprés’ i s’emplacen a tancar un acord de govern en 48 hores. Aragonès descarta incloure’ls en el Govern, tot i que els comuns aposten per la seva presència. Si Esquerra compta amb ells, que veuen amb bons ulls el preacord amb la CUP, sumarien 50 diputats i necessitarien que Junts cedís quatre vots per a la investidura.

La consulta de Junts

Si el debat d’investidura necessita dues rondes perquè Aragonès no compta amb majoria absoluta, la primera s’ha de celebrar, com a tard, el 24 de maig, perquè 48 hores després tingui lloc la segona. Per cedir vots, Junts consultarà les bases, un extrem que la CUP rebutja replicar si no es modifica el seu preacord.

La ronda de consultes de Borràs

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, haurà de portar a terme una ronda de consultes –que pot ser telefònica– als grups per formalitzar l’encàrrec a Aragonès perquè se sotmeti a una nova investidura i convocar el ple. Uns tràmit que poden suposar 48 hores més. El calendari pressiona.

Els possibles desenllaços

Si en aquestes dues setmanes es convoca un nou ple en el Parlament, Aragonès es pot trobar amb diversos escenaris per desbloquejar (o no) la formació del Govern i evitar que els catalans hagin de tornar a votar en ple estiu.

Junts vota ‘sí’

En aquests moments Aragonès compta amb 42 vots: els 33 d’ERC i els 9 de la CUP. Són els recolzaments que va aconseguir en el primer ple d’investidura, en què l’abstenció dels 32 diputats de Junts va frustrar la investidura del candidat republicà. Amb aquests 32 ‘sís’, l’actual vicepresident en funcions del Govern podria ser investit president de la Generalitat en la primera votació al sumar 72 vots a favor, quatre per sobre de la majoria absoluta. Els puigdemontistes van donar la seva paraula que facilitarien la investidura amb o sense coalició de govern per evitar noves eleccions.

Els comuns s’abstenen

En Comú Podem va votar en contra de la investidura d’Aragonès en el ple de març amb l’argument que ERC havia optat per buscar l’acord amb JxCat, un recolzament que els comuns consideren incompatible amb el seu. Trencades les negociacions amb Junts, Jéssica Albiach ha allargat la mà a Esquerra per negociar. Si els seus 8 diputats passessin del ‘no’ a l’abstenció, Aragonès necessitaria el vot favorable de 12 diputats puigdemontistes per sumar 54 ‘sís’ i, amb això, neutralitzar els 53 ‘nos’ que té assegurats: el PSC (33), Vox (11), Ciutadans (6) i el PP (3).

Els comuns voten ‘sí’

Fins i tot si els comuns canviessin el seu ‘no’ per un ‘sí’, al candidat d’ERC encara li faltarien almenys 4 vots de JxCat a favor de la seva investidura. Una de les condicions d’Albiach havia sigut entrar en el Govern per barrar el pas als postconvergents. Si aquesta exigència es manté i pacten una coalició, el recolzament dels puigdemontistes es pot fer encara més complicat.

Repetició electoral

El quart i últim desenllaç podria ser, si tot l’anterior s’encalla, la convocatòria de noves eleccions. Passarà de forma automàtica si el 26 de maig acaba sense president investit. La llei electoral fixa que han de transcórrer 54 dies des de la publicació del decret que convoca els comicis fins al dia de la votació, de manera que aquesta repetició electoral quedaria marcada al calendari el 19 de juliol.