Ayuso té via lliure per agafar les regnes del PP de Madrid

  • La guanyadora del 4-M no trobarà rival ni en Almeida ni en Camins per presidir els populars de la comunitat

  • Gènova està centrada en la convenció de tardor i convocarà el congrés madrileny a finals d’any o principis del 2022

Ayuso té via lliure per agafar les regnes del PP de Madrid
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’octubre del 2004, quan el PP de Mariano Rajoy encara s’estava recomponent de la derrota a les generals del març davant José Luis Rodríguez Zapatero, Esperanza Aguirre va començar a convertir-se en un problema per al líder gallec. La llavors cap de l’Executiu regional (en el càrrec que ara ocupa Isabel Díaz Ayuso) volia ser també la presidenta del PP de Madrid i agafar unes regnes que llavors portava Pío García Escudero. El llavors alcalde, Alberto Ruiz Gallardón (ara, José Luis Martínez Almeida), va dir que acceptava només si col·locava de secretari general un home de la seva confiança: Manolo Cobo. Ella va rebutjar la idea i Cobo va fer el pas per presentar-se a liderar el partit. No obstant, l’ímpetu li va durar poc. Set dies després d’anunciar-ho, ell i Gallardón van veure que no tenien recolzaments i van desistir en el seu afany.

Ara, a principis del 2021, tot apuntava que aquesta lluita es reproduiria en termes semblants i això que Pablo Casado ja havia fet arribar el missatge que apostava per una tercera via, anomenada Ana Camins. No obstant, Ayuso va enviar el missatge que, com Alberto Núñez Feijóo a Galícia i Juanma Moreno a Andalusia, ella també volia controlar el partit a la seva comunitat i estava disposada a presentar batalla. Almeida, per la seva banda, va fer saber al seu entorn que si Ayuso no respectava l’‘opció Camins’ ell també es presentaria a la carrera. Ara, després de la victòria aclaparadora del 4-M, d’entre tots aquests desitjos només en queda un de dret: el d’Ayuso de convertir-se en la nova ‘lideressa’ i controlar l’Executiu i el PP de Madrid, un dels principals quant a nombre de militants i compromissaris, que són els que elegeixen, en l’últim tram de les primàries, el líder del partit. El congrés (a la búlgara) se celebrarà a final d’any o principis del 2022.

La guanyadora de les autonòmiques no fa puntada sense fil i menys en aquesta cursa de fons que és la de formar-se un lideratge. Si malgrat la pandèmia ha aconseguit créixer de zero com a política, ara, amb una majoria rotunda a l’Assemblea regional, els votants de Cs absorbits, i elPSOE i Podem al racó de pensar, Ayuso s’ha convertit en una dirigent amb molt poder a les files conservadores. La seva meta, segons els seus col·laboradors, són les eleccions del 2023, ja que l’Estatut disposa que la legislatura, malgrat les eleccions, acabarà quan ho havia de fer l’originària. «De més enllà, és inútil parlar-ne», respon un assessor quan se li pregunta sobre el PP nacional. «Té vots prestats del PSOE que ha d’amarrar. Té feina», continua.

La dreta, trossejada en dos

«L’oxigen que ens ha donat és impagable», celebra un president autonòmic en hores baixes i que avisa que a Casado no li serà tan fàcil «capitalitzar-lo». En aquest sentit, un diputat del Congrés admet que «Pedro Sánchez li podrà dir sempre [a Casado] que el PP no és res ni a Catalunya ni a Euskadi». «Sánchez continua tenint el ‘BOE’ i podrà treure pit dels fons europeus», lamenta.

Notícies relacionades

El líder del PP, de moment, ha començat a llançar el missatge que comença un nou cicle que acabarà amb ell a la Moncloa. A la renovació de les direccions en els congressos provincials (acabaran a l’estiu) se sumarà a l’octubre una convenció nacional en la qual «rearmarà ideològicament el partit». Fins aleshores, segons fonts de la direcció, es podrà veure que segueix el degoteig de dirigents de Ciutadans que es passen a les seves files, de manera que en aquest conclave Casado podrà dir que va rebre una «dreta dividida en tres trossos» i ha aconseguit que «només n’hi hagi dos».

L’avenç electoral a Andalusia, on el PP també guanyaria, segons els sondejos, no figura per ara en els plans del president de la Junta, on fonts del seu entorn sí que admeten que han rebut algun senyal de la direcció del PP en aquest sentit. No obstant, Moreno ha descartat anticipar-les de manera rotunda, perquè només fa «dos anys i poc» que és en el càrrec, «té recolzament de Cs al Parlament» i el 70% dels andalusos, segons una enquesta de la Fundació Centre d’Estudis Andalusos, assegura que no les vol.