La ressaca del 4-M

Sánchez escull Isaura Leal, membre de la seva direcció, com a presidenta de la gestora del PSOE madrileny

  • Leal, diputada al Congrés, assumirà les regnes de la federació després de la dimissió de Franco. També presideix la direcció interina del PSOE de Huelva

  • La gestora es completa amb nou dirigents més, tots de la confiança de Franco. Entre ells, el ‘fontaner’ de la Moncloa Fran Martín; l’alcalde de Leganés, Santi Llorente; el líder regional de les Joventuts, Javier Guardiola, o la secretària d’Igualtat sortint, Lorena Morales

  • La cúpula provisional dirigirà el partit fins a la celebració del pròxim congrés autonòmic ordinari, previst per a finals d’any

Sánchez escull Isaura Leal, membre de la seva direcció, com a presidenta de la gestora del PSOE madrileny
5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Ja hi ha una direcció provisional al capdavant del PSOE madrileny, nomenada i controlada per Ferraz i la Moncloa: la gestora estarà encapçalada per la diputada en el Congrés Isaura Leal, membre de l’executiva de Pedro Sánchez i persona de la confiança del secretari regional dimissionari, José Manuel Franco. Ella portarà les regnes de la federació fins a la celebració del congrés ordinari, que se celebrarà, previsiblement, a finals d’any.

Aquest divendres, passades les 11 hores, Ferraz va comunicar la composició de la gestora del PSOE-M, que queda immediatament constituïda i que va tenir la seva primera reunió a la una del migdia a la seu regional, al carrer del Buen Suceso de la capital. Una de les decisions pendents és la designació del nou portaveu socialista a l’Assemblea, en substitució del candidat del 4-M Ángel Gabilondo, que no recollirà la seva acta.

Isaura Leal (València, 1959), la nova presidenta, secretària de Funció Pública del PSOE, és una bona coneixedora de la federació madrilenya i una dirigent discreta. A Leal, que també lidera la direcció provincial interina del PSOE de Huelva, l’acompanyen nou quadros més. La llista, continuista respecte a la direcció sortint de Franco, és paritària, cinc homes i cinc dones.

Un dels integrants és Fran Martín Aguirre, des de gener del 2020 director del Departament de Planificació i Seguiment de l’Activitat Governamental de la Presidència del Govern. En el primer Govern de Sánchez, abans de l’entrada d’Unides Podem, era el cap de Gabinet del número dos de la Moncloa, Félix Bolaños. És, de fet, un home de la seva confiança, però també del líder socialista. Tots dos, Martín i Bolaños, militants madrilenys, el van acompanyar des del primer moment en la seva difícil travessia de les primàries del 2017, les que finalment va guanyar a Susana Díaz per golejada. Martín era el responsable de les finances de la candidatura de Sánchez, i Bolaños, secretari de la comissió de garanties i jurista sempre del costat del líder.

En la gestora entren dos alcaldes. Un, Santi Llorente, regidor de Leganés, un dels municipis del cinturó industrial de la regió. I dos, María Cano, primera regidora de Robregordo, un petit poble (65 habitants) de la serra nord de la comunitat.

Componen la direcció provisional, així mateix, diversos diputats regionals que mantenen la seva acta després de la debacle del 4-M: Javier Guardiola, secretari general de les Joventuts Socialistes de Madrid; José Luis García Sánchez, exalcalde de San Martín de Valdeiglesias i secretari executiu de Política Municipal de l’executiva sortint; Lorena Morales, responsable d’Igualtat de la cúpula de Franco; Diego Cruz, exsecretari general del districte de Chamberí de la capital, i Carmen Mena, secretària executiva de Mobilització de la direcció dimissionària, secretària general del grup parlamentari a l’Assemblea de Madrid en l’última legislatura i líder local del partit a Humanes. La nòmina es completa amb África Moreno, portaveu socialista a l’Ajuntament de Los Molinos, localitat de 4.400 habitants situada a la Sierra de Guadarrama.

Els 10 integrants de la gestora del PSOE-M

La llista d’integrants de la gestora deixa veure el control de Ferraz i de la Moncloa, tot i que fonts de la direcció sortint recalquen que la composició no sorprèn, ja que els seus membres són «de la confiança del José Manuel», començant per la mateixa Isaura Leal. «És un equip molt d’ell», diuen. En l’entorn del ja ex-cap regional confirmen aquest punt i també que ell «en el futur no jugarà a res». «Són gent assenyada que coneix el partit», diuen a la federació. La nòmina la va confeccionar Ferraz dijous a la nit, després de la reunió de l’executiva, i sí que la va mostrar a Franco abans de donar-la a conèixer aquest divendres als mitjans, segons van indicar fonts pròximes a l’exlíder.

No hi són els possibles candidats

En la direcció provisional no s’asseuran, en principi, cap dels dirigents que podrien optar al lideratge del PSOE-M, com els diputats regionals Juan Lobato –número quatre de la llista de Ángel Gabilondo i exalcalde de Soto del Real– i Mónica Carazo –la sis de la candidatura i coordinadora de la campanya del candidat. Però sol ser habitual que aquells que puguin optar a la secretaria general no formin part de les respectives gestores. Així va passar en la comissió política que es va fer càrrec del PSOE després de la dimissió de Joaquín Almunia el 2000 (no van entrar José Luis Rodríguez Zapatero, ni José Bono, ni Matilde Fernández, ni Rosa Díez); ni en la gestora de la federació madrilenya que va seguir la renúncia de Rafael Simancas el 2007 (no es va incorporar Tomás Gómez, després cap del PSM); ni en la que Ferraz va constituir després de fulminar Gómez el 2015 (no es van sumar els candidats Sara Hernández i Juan Segovia), ni en la cúpula que va dirigir el PSOE amb la caiguda de Sánchez el 2016 (no s’hi van sumar ni el mateix Sánchez, ni Susana Díaz, ni Patxi López).

Dels potencials candidats, el que més ha deixat clar que no descarta postular-se és, precisament, Juan Lobato. Ahir dijous, a la SER, va deixar oberta aquesta porta i va demanar una renovació profunda en la federació. Lobato és un dels valors emergents projectats per la Moncloa, com Carazo, i ja va competir contra Franco en el congrés regional del 2017. Aquest va vèncer folgadament, amb un 71,77% dels vots, contra el 19,74% aconseguit per Lobato, però llavors no estava promogut per Ferraz.

Notícies relacionades

La constitució de la gestora és la conseqüència directa de la renúncia al càrrec del líder del PSOE-M, José Manuel Franco, actual president del Consell Superior d’Esports i exdelegat del Govern a Madrid. Segons els estatuts federals del partit, si dimiteix el secretari general, cau automàticament tota la seva direcció, i l’estament superior, en aquest cas Ferraz, ha de designar una nova cúpula interina fins al congrés següent.

En el cas actual, la gestora presidida per Leal conduirà el PSOE-M fins al conclave ordinari, per la qual cosa el seu mandat pot acostar-se als sis mesos. No liderarà la federació només 90 dies, com prescriuen, amb caràcter general, els estatuts. El secretari d’Organització, José Luis Ábalos, indicava ahir a Ferraz que no té sentit muntar un conclave extraordinari, que hauria de celebrar-se en 40 dies, quan després a finals del 2021 correspondria organitzar el congrés ordinari. I és que el comitè federal de mitjans de juliol aprovarà l’obertura del procés congressual, que arrencarà a l’octubre amb el conclave federal del PSOE i seguirà en cascada amb la renovació de les estructures orgàniques autonòmiques, provincials i locals.