Memòria històrica

Les exhumacions de republicans al Valle de los Caídos, no abans de l’estiu

  • L’Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial cribrarà en tres comissions la llicència d’obres demanada pel Govern

  • Cap decisió al respecte es prendrà abans de les eleccions madrilenyes

Les exhumacions de republicans al Valle de los Caídos, no abans de l’estiu
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

L’Ajuntament de la localitat madrilenya de San Lorenzo de El Escorial, governat pel Partit Popular i Ciutadans, ha anunciat aquest dimecres que dona inici a la gestió de la sol·licitud de llicència d’obres presentada per Patrimoni Nacional en nom del Govern d’Espanya per realitzar exhumacions de cadàvers al Valle de los Caídos.

El consistori ha explicat en un comunicat oficial que la llicència haurà de passar per tres exàmens successius abans de ser aprovada. «La concessió és un procediment reglat –diu–, que necessita un estudi i realització d’informe tècnic de l’arquitecte municipal, remissió del mateix a la Comissió Local de Patrimoni Històric i, sent aquest positiu, es trasllada a la Junta de Govern Local per a la seva aprovació».

Cinc regidors del PP i Ciutadans i l’alcaldessa formen la Junta de Govern, que per reglament es reuneix cada dijous.

Tot aquest procés, apunten fonts municipals coneixedores del cas, aparta del període electoral la concessió del permís, evitant que es converteixi en assumpte de debat, i prolongarà la decisió final fins, almenys, a les portes de l’estiu. L’alcaldessa de San Lorenzo, Carlota López, del PP i integrant de la llista electoral d’Isabel Díaz Ayuso per a la Comunitat de Madrid, no haurà d’adoptar una decisió controvertida en plena campanya electoral.

Preparatius

PreparatiusL’ajuntament d’El Escorial ha confirmat que la petició de «Llicència Urbanística d’Obra Major a la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos» de l’Executiu inclou «les obres necessàries per a l’accés i afermament del pas a l’interior dels diferents nivells de les criptes» del temple, a l’interior del qual reposen les restes de 60 víctimes de la Guerra Civil i els assassinats en rereguarda les famílies de les quals han demanat la seva recuperació.

«L’Ajuntament –diu el comunicat oficial– tramitarà, per tant, aquesta sol·licitud de Llicència d’Obra Major seguint el procediment administratiu establert legalment».

Mentre es tramita sense urgència la llicència del Govern, comença un estira-i-arronsa a la localitat. Patrimoni Nacional, el peticionari oficial del permís d’obres, és el contribuent més poderós del veïnat per ser el propietari de tots els edificis històrics de la turística localitat. Alguns d’ells allotgen seus consistorials amb lloguers simbòlics, expliquen fonts de l’entitat estatal.

Notícies relacionades

El cadenciós ritme que l’ajuntament dona a la llicència contrasta amb l’inici dels preparatius al Valle de los Caídos, segons les mateixes fonts. L’entitat ha començat a canviar emplaçaments dels seus funcionaris i tècnics al recinte municipal en preparació de les obres, que s’iniciaran pel tercer nivell de columbaris de la cripta del Sant Sepulcre, una de les que envolten l’altar de la basílica en la qual durant 34 anys va estar enterrat el general Franco.

Les obres seguiran la metodologia provada per l’Institut Torroja de Ciències de la Construcció, del Consell Superior d’Investigacions Científiques, en diverses prospeccions realitzades a l’interior del monument el juliol del 2018.