Nova confessió

El número dos de la Gürtel se suma a Bárcenas i Correa i admet les pràctiques corruptes de la trama

  • Admet l’acusació fiscal del judici que la trama té pendent i accedeix a repatriar els seus diners a Suïssa

  • Entre els fets que confessa figura cobrar el 3% a la Constructora Hispánica per un parc a Boadilla

El número dos de la Gürtel se suma a Bárcenas i Correa i admet les pràctiques corruptes de la trama
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Dotze anys després que esclatés l’escàndol i amb centenars d’anys de condemna a l’esquena el número dos de Francisco Correa en la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha decidit sumar-se al que ja ham fet alguns dels seus companys habituals de banc dels acusats i admetre els fets que li atribueix el fiscal en una de les dues últimes peces de la principal causa de corrupció que afecta el PP que encara queda per jutjar: la relativa a la contractació de la xarxa de Correa per l’ajuntament madrileny de Boadilla del Monte.

Primer va ser el mateix Correa al judici de la primera època de la Gürtel el que va admetre intermediar amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas i el seu antecessor en el càrrec, el mort Álvaro Lapuerta, a favor d’empresaris perquè resultessin adjudicataris de contractes dels ministeris de Foment i Medi Ambient durant el Govern de José María Aznar. La seva declaració va permetre reobrir la part de la causa b que encara segueix en instrucció. Es tracta de les donacions concretes d’empresaris amb què hauria nodrit la caixa b del partit, cosa que es va declarar acreditata en l’altre judici, el de la primera època.

A les seves paraules es va sumar la confessió de l’exsecretari general del PP valencià Ricardo Costa en el judici sobre el finançament il·legal del partit en aquesta comunitat autònoma, i uns dies abans que comencés el judici de la caixa b ho va fer el mateix Bárcenas, amb un escrit davant la Fiscalia Anticorrupció en què anunciava la seva intenció de col·laborar amb la justícia.

Notícies relacionades

Ara Crespo, segons els escrits presentats a l’Audiència Nacional a què ha tingut accés aquest diari, opta per assumir tots els fets continguts en l’escrit d’acusació contra ell per la Fiscalia Anticorrupcióena la peça de Boadilla del Monte i per autoritzar la repatriació dels més de cinc milions d’euros que té a Suïssa, per cobrir la responsabilitat civil a què pot ser condemnat.

Entre els fets que assumeix figura que per a l’adjudicació del parc de l’Esport i la Salut d’aquesta localitat madrilenya la Constructora Hispánica «va abonar una comissió d’entre el 3% i el 4% del preu d’adjudicació», per la qual cosa ell va cobrar 120.000 euros. L’adjudicació va ser controlada per Correa, l’exalcalde de la localitat Arturo González Panero, ‘el Albondiguilla’, i Tomás Martín Morales, al capdavant llavors de l’Empresa Municipal de la Vivenda.