Consell per la República

Puigdemont impulsa un ‘DNI català’ de pagament que no permet tràmits amb la Generalitat

  • La iniciativa del Consell per la República busca crear una futura «estructura d’Estat»

Puigdemont impulsa un ‘DNI català’ de pagament que no permet tràmits amb la Generalitat
2
Es llegeix en minuts

El Consell per la República, que lidera l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha llançat un carnet que, sota el nom d’Identitat Digital Republicana (ID), pretén ser una futura «estructura d’Estat», a manera de ‘DNI català’, tot i que actualment no servirà per fer tràmits amb l’Administració catalana «a curt termini» perquè, segons justifiquen els seus impulsors, la Generalitat «continua sent autonòmica». Malgrat això, s’haurà de pagar entre 6 i 12 euros per obtenir-lo.

«El que estem fent és preparar una estructura d’Estat», resumeixen des del Consell per la República, que també busquen crear comunitat, cohesió i consciència de col·lectiu en clau de ‘Països Catalans’. Sí que destaquen que es podran fer tràmits «que l’Estat no controlarà, o desconeixerà», i que un altre dels objectius que busquen amb l’ID és crear espais de sobirania i d’empoderament del ciutadà.

«Registre republicà»

També expliquen que per obtenir-la s’ha de demanar a la web o donar d’alta al Consell per la República, i que amb el carnet es podrà votar i participar «com a ciutadà del registre republicà del Consell», i que també es podrà sol·licitar un QR únic i intransferible associat a l’ID que apareixerà en l’aplicació de l’òrgan indepedendentista. En cas que algú vulgui tenir el carnet en mà, ho podrà sol·licitar i el rebrà amb el QR, que també tindrà digitalment.

A més de la identificació personal que suposa l’ID, el Consell per la República vol que se’n derivin beneficis socials en àmbits relacionats amb el consum estratègic, entitats socials, mitjans i clubs, i per això treballen per «ampliar» la llista d’entitats, empreses, ONG, plataformes sindicals, fundacions i associacions que estiguin disposades a utilitzar-la i integrar-la als seus sistemes.

Notícies relacionades

«Sol ser un procés lent perquè cada entitat té diferents camins per aprovar-ho i no solen ser ràpids», avisen des del Consell per la República, que defensen que la força de l’ús de l’ID la donarà la gent a mesura que s’implanti al territori.

El cost

L’ID amb QR té un preu de 6 euros, i per als que vulguin demanar-la de forma física (que inclou també el QR) augmenta fins als 12 euros, i el material del carnet és de bambú, i no de plàstic, per ser una matèria biodegradable. El carnet no caduca i, en cas de pèrdua o de robatori, es podrà cancel·lar a través de la web o de l’aplicació del Consell per la República.