Vídeo

«Màquina de corrupció massiva»: així anomenava Toni Cantó el PP quan no anava a la llista d’Ayuso

L’ex de Veïns per Torrelodones, UPyD i Ciutadans ha protagonitzat discursos molt durs contra el partit amb el qual es presentarà el 4-M

3
Es llegeix en minuts

La frase és recurrent: de l’amor a l’odi només hi ha un pas, però funciona també en direcció contrària. Així li ha passat al ‘camaleònic’ Toni Cantósíndic de Ciutadans a les Corts fa tot just deu dies i des d’ahir flamant fitxatge del PP d’Isabel Ayuso per a les eleccions a la Comunitat de Madrid: va arribar a detestar l’organització de la gavina, però ara s’afegeix a la seva batalla electoral a la capital. Fins i tot va arribar a anomenar-lo «màquina de corrupció massiva».

Quan el seu grup parlamentari a la Cambra valenciana encara no ha digerit la seva marxa, Cantó ja fa campanya per a un partit que no fa tant rebutjava i que en nombroses ocasions ha sigut objecte de les seves crítiques més dures i feridores. L’hemeroteca complica a l’actor construir un missatge coherent i fer creïble davant la ciutadania que hagi abraçat la fe popular. En bona mesura, Cantó va créixer políticament, tant al Congrés dels Diputats com a les Corts, amb un discurs molt punyent contra el PSOE, però també cap al PP, que va arribar a acusar de ser una «organització criminal».

Notícies relacionades

Ja en la seva etapa com a diputat nacional, al costat del llavors líder de Ciutadans Albert Ribera, Cantó va tenir intervencions amb ressò mediàtic en les quals expressava el seu rebuig cap a un partit immers en casos de corrupció. Cantó va formar part de la comissió d’investigació sobre l’extresorer del PP Luis Barcénas, i no va tenir cap pietat amb l’organització. Però també en els seus anys com a portaveu de Ciutadans a les Corts va tenir els populars valencians a la diana. De fet, Cantó va inaugurar aquesta legislatura amb un duel amb la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, per veure qui dels dos liderava l’oposició. Una rivalitat que passava perquè Cantó recordés sempre que podia als populars valencians la seva etapa negra de corrupció i els errors els anys que van gestionar la Generalitat.

Per Cantó, el PP i el PSPV representaven el mateix i només un partit «de centre» com Ciutadans podia donar una alternativa de govern per al País Valencià. Eren responsables no només de permetre la corrupció, sinó també d’impedir el finançament autonòmic. Aquestes són set frases pronunciades per Cantó al llarg dels últims anys que revelen el desinterès de l’exlíder de Ciutadans cap al partit que aspira a representar des d’un escó a l’Assemblea de Madrid.

«Ciutadans té el millor programa contra la corrupció i la ineficàcia del PP».

«És vergonyós veure el Partit Socialista i el PP acusar-se mútuament en aquesta espècie de Pimpinela política que practiquen diàriament, els dos són responsables del mal finançament, la quota basca o la corrupció que ha destruït Espanya».

«Els que vulguin continuar votant un partit que no lluiti contra la corrupció, que votin el Partit Popular»

Sobre Bárcenas: «Vostès han pervertit la democràcia i han fet un mal incalculable al nostre país i les seves institucions»

A Bonig: «Isabel no menteixis, la imposició lingüística la vau començar vosaltres»

«Jo no soc com el PP, que va pactar amb el PSOE, el PP ha pactat amb el PSOE ocultar les conclusions de la comissió de les caixes d’estalvi i ocultar la compareixença de l’expresident Rajoy a canvi que el doctor Sánchez no expliqui la seva tesi ‘fake’»

«Fa vergonya veure el que va fer el PP al País Valencià».