La nova legislatura

Bloqueig a la catalana: tots els organismes pendents de renovació pel Parlament

  • Un centenar de càrrecs en una trentena d’organismes públics tenen el mandat caducat des de fa anys

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El bloqueig en la renovació dels organismes públics no és un patrimoni exclusiu dels partits estatals ni del Congrés dels Diputats. Les formacions catalanes també cometen el mateix pecat al Parlament, on un centenar de càrrecs es mantenen amb el mandat caducat des de fa anys, al començament de la 13a legislatura. Els ferris blocs en què fa temps que està dividida la política catalana ha impossibilitat la majoria d’aquests nomenaments, que en alguns casos s’arrosseguen des de fa un lustre.

La nova composició de la Cambra ha reforçat els dos blocs, però el fet que ara el grup majoritari sigui el PSC (empatat amb ERC), i no Ciutadans, obre l’interrogant de si serà més fàcil construir majories transversals per desencallar les renovacions pendents. Aquestes en són unes quantes.

Síndic de Greuges

Amb la llei a la mà, Rafael Ribó hauria d’haver abandonat el càrrec de Síndic de Greuges el 10 de febrer del 2019, després de 15 anys en el càrrec. El procés de relleu ni tan sols va arribar a activar-se davant l’evident falta de consens. El seu substitut requereix el recolzament de tres cinquenes parts dels diputats (81 de 135), cosa que fa insuficient l’aval de les forces independentistes.

TV3 i Catalunya Ràdio

El desembre del 2018, Ciutadans, JxCat, ERC i PSC van ser capaços d’acordar una llista de noms per a la renovació dels sis membres de la cúpula de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). No obstant, al cap de pocs dies de fer-se pública una entesa que unia a la mateixa foto Cs amb els dos partits del Govern, els taronges van decidir congelar el pacte arran d’una polèmica pels elogis del president Quim Torra a la via eslovena per arribar a la independència. No se n’ha tornat a saber res més d’aquesta renovació. A més, els 16 membres del consell assessor de continguts de la CCMA tenen el mandat caducat des del juliol del 2016.

Consell de Garanties Estatutàries

Cinc dels sis integrants de l’òrgan consultiu que dictamina l’adequació de les lleis a l’Estatut i a la Constitució estan pendents de ser substituïts. Joan Egea i Carles Jaume tenen el mandat caducat des del novembre del 2015, però continuen exercint-lo a l’espera que el Parlament acordi la seva renovació. I també en funcions estan Pere Jover i Jaume Vernet, des del novembre del 2018. A més, Joan Ridao va renunciar al càrrec el 2016 per ser nomenat lletrat major del Parlament, però la seva cadira continua vacant.

Sindicatura de Comptes

L’organisme que fiscalitza els comptes de tota l’Administració pública va passar de tenir set membres a sis el novembre del 2017, després de la renúncia no substituïda d’Andreu Morillas. Però, a més, tres integrants més tenen el mandat caducat i l’exerceixen en funcions.

Autoritat Catalana de Protecció de Dades

La directora d’aquest organisme, Maria Àngels Barbarà, té el mandat caducat des del juliol del 2017. El seu relleu requereix el recolzament de tres cinquenes parts del Parlament.

CAC

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya està format per cinc membres, però només en queden quatre i tots amb el mandat caducat. El maig del 2020 va renunciar al càrrec per jubilació Salvador Alsius, i la seva plaça no ha sigut substituïda. Els quatre consellers que queden (el president, Roger Loppacher; Carme Figueres, Daniel Sirera i Yvonne Griley haurien d’haver sigut ja reemplaçats. El mandat de Griley va vèncer el juliol passat, però els de Loppacher, Figueres i Sirera estan vençuts des del 2018, quan van complir els sis anys no renovables que fixa la llei. La renovació d’aquest organisme és especialment complexa, perquè requereix l’acord de 90 diputats de 135.

Altres organismes

-Els 13 membres del Consell Assessor de RTVE a Catalunya.

-Els tres membres del Consell Assessor de Protecció de Dades.

-16 representants de consells socials de les universitats públiques.

-Tres dels cinc membres de la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública.

-Set membres de la Comissió de Control de Consultes Populars.

-Tres vacants de la Junta de Museus.

Temes:

Parlament