Només el ‘sí’ de Podem

El PSOE, PP i Vox rebutgen investigar Joan Carles I i que Felip VI comparegui al Congrés

  • Els lletrats de la Cambra s’oposen a les dues iniciatives escudant-se en la inviolabilitat del rei

El PSOE, PP i Vox rebutgen investigar Joan Carles I i que Felip VI comparegui al Congrés
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PSOE, PP i Vox han tombat la petició de crear una comissió d’investigació sobre Joan Carles I i la Fundació Zagatka. A més, les tres formacions han rebutjat la sol·licitud perquè Felip VI acudeixi al Congrés dels Diputats a donar comptes dels «escàndols» que estan envoltant la monarquia en els últims mesos. Al contrari que l’última vegada, els lletrats de la Cambra s’han mostrat contraris a la tramitació de les dues iniciatives escudant-se en la inviolabilitat del rei emèrit fins que va abdicar el 2014.

Mantenint el criteri que el Congrés no té funcions fiscalitzadores sobre la casa reial, socialistes, populars i ultres han votat en contra de la setena comissió d’investigació sobre Joan Carles I que es presenta des del 2017. La proposta, registrada per PodemERCPNBJxCatPDECatBilduBNGMés PaísCompromis i CUP, pretenia indagar si la Fundació Zagatka, constituïda pel cosí de l’emèrit, Àlvar d’Orleans Borbó, hauria sufragat els viatges del monarca per tot el món des del 2009 fins al 2018 per un total de 8 milions d’euros.

Entre els objectius de la comissió, per tant, estava investigar les «irregularitats fiscals» que hagués pogut cometre Joan Carles I i aclarir una sèrie de punts: si la Fundació Zagatka va finançar viatges a l’emèrit; si aquest va evitar declarar aquestes quantitats a Hisenda; si els diners que han utilitzat en les dues regularitzacions davant el fisc venen de préstecs o donacions subjectes a obligació tributària; si el pagament d’aquests préstecs podria recaure sobre Felip VI i, finalment, si són necessaris canvis normatius per evitar aquests comportaments.

Notícies relacionades

A més, ERCEH-BilduJunts, CUP, BNGPDECatCompromís Més País van sol·licitar la setmana passada que Felip VI acudís al Congrés a explicar l’actual situació del seu pare i la seva marxa d’Espanya quan estava sent investigat per la fiscalia. D’altra banda, demanaven que el Monarca donés comptes de les «últimes informacions conegudes en relació amb membres de la família reial», amb referència a la vacunació contra el coronavirus de les infantes Elena i Cristina als Emirats Àrabs durant una visita al seu pare.

No obstant, els lletrats del Congrés han mostrat el seu criteri desfavorable a tramitar aquestes iniciatives escudant-se en l’article 56.3 de la Constitució relatiu a la inviolabilitat del Rei.