Casado assaja amb Bárcenas la seva ‘operació silenci’

  • Casado va demanar als dirigents del seu partit el 16 de febrer que no donin cap explicació sobre els escàndols del «passat»

  • Els populars temen que el pitjor arribi a partir de la setmana que ve, quan s’activi la comissió Kitchen amb la declaració de l’extresorer

Casado assaja amb Bárcenas la seva ‘operació silenci’
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Des d’avui, aquesta direcció nacional no torna a donar explicacions sobre cap qüestió passada que correspongui a una acció personal que no hagi sigut en benefici del partit o, fins i tot, l’hagi pogut perjudicar. Senzillament no ens ho podem permetre amb el calendari judicial que s’acosta. El cost electoral ha sigut i és enorme». Això és el que va demanar Pablo Casado als seus companys de partit el 16 de febrer, dos dies després de l’enfonsament del PP de Catalunya a les eleccions al Parlament. D’aquesta intervenció davant el comitè executiu nacional van quedar dos titulars: la petició als dirigents del seu partit i l’anunci que deixaran la seu del carrer Génova.

Amb el canvi d’edifici encara per concretar, els alts càrrecs del partit podran començar aquest dilluns a assajar l’estratègia de fer el buit a la corrupció del passat. La reforma de la seu s’està jutjant ara als tribunals i, a primera hora, l’extresorer Luis Bárcenas s’enfrontarà a l’interrogatori com a acusat pel presumpte pagament d’aquestes obres amb diners de la caixa b. Casado vol deixar de preocupar-se de «delinqüents» com ell i es vol ocupar dels plans de «futur» que proposa als espanyols com alternativa a Pedro Sánchez, i ha donat la indicació de «no parlar» de la qüestió.

Sense proves

En tot cas, la declaració a l’Audiència Nacional no és el que més preocupa l’equip de Casado. Al cap i a la fi, en un escrit a la fiscalia que va remetre en plena campanya de les catalanes, l’extresorer va admetre que no tenia proves que el seu antecessor a la tresoreria, Álvaro Lapuerta, i ell van negociar amb l’empresa Unifica «pagar una part de l’execució» de les obres en negre. I no les té perquè, segons assegura, l’hi van robar durant l’operació Kitchen, la que el Govern de Mariano Rajoy va muntar a càrrec de fons reservats per sostreure a Bárcenas qualsevol document que pogués acreditar el finançament irregular del PP.

Notícies relacionades

Aquesta operació, que encara s’està analitzant a l’Audiència Nacional, ha propiciat que els grups parlamentaris portin a terme una comissió d’investigació que arrencarà el dia 17 amb Bárcenas, precisament, com a primer compareixent. Aquests debats al Congrés dels Diputats, admeten fonts de la direcció, inquieten més el líder del PP que la declaració d’aquest dilluns, ja que prendran la paraula tots els grups parlamentaris, inclòs Vox, el seu contrincant a la dreta que no té cap llast de corrupció ni errors de gestió.

L’erosió al PP d’aquesta comissió, a més, es mantindrà en el temps, ja que s’ha sol·licitat una pròrroga per poder continuar treballant fins a l’estiu. Després de Bárcenas hi passaran, entre altres, Rajoy; l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría; el comissari jubilat José Manuel Villarejo; l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i el seu exsecretari d’Estat Francisco Martínez, i l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal. Quan tot s’acabi es podrà veure si l’‘operació silenci’ de Casado ha tingut èxit.