Entrevista a La Sexta

Aznar diu que «mai» va rebre sobresous però admet que pot ser que hi hagués «alguna acció irregular» en la seva etapa

  • L’expresident del Govern reconeix que el PP passa pel pitjor moment de la seva història i remarca que no coneixia «aquestes coses» sobre la corrupció en el seu partit

  • Assegura que els «errors lamentables» del rei Joan Carles no han «d’entelar» el seu llegat institucional i recorda que pot tornar a Espanya «quan vulgui»

Aznar diu que «mai» va rebre sobresous però admet que pot ser que hi hagués «alguna acció irregular» en la seva etapa
4
Es llegeix en minuts

L’expresident del Govern José María Aznar va reconèixer aquest diumenge que el Partit Popular «no està en el seu millor moment» i va minimitzar la decisió de l’actual direcció del partit de canviar de seu per «trencar amb el passat». «Si es vol canviar de casa, doncs es canvia», va respodre.

En una entrevista al programa ‘Lo de Évole’ de La Sexta, recollida per Europa Press, Aznar va recordar que durant la seva etapa al capdavant del PP va unir «tot el que estava a la dreta» del PSOE i es va convertir en un dels partits «més importants d’Espanya» i dels «més influents a Europa». «Quan vaig marxar vaig entregar un PP en un espai electoralment unit», va afirmar, mentre va dir que caldrà preguntar als dirigents posteriors pels motius de la desunió del centredreta.

Sobre si el PP està en el pitjor moment de la seva història, Aznar va contestar que «sens dubte». «No és el millor moment. No és la nostra millor hora, però els partits segueixen. Tenen els seus punts alts i baixos», va dir.

Canvi de seu

En aquest punt, va defensar que el PP, «com tots els partits», tenen els seus «encerts i errors». «No està fet de gent perfecta, sinó d’éssers humans que no són perfectes, i que han fet coses bé i malament», va aclarir Aznar, que va negar que el Partit Popular fos una «organització delictiva». «És inacceptable i inadmissible», va concloure.

«Ni la prosperitat, la democràcia ni l’estabilitat d’Espanya es poden escriure sense el PP. Està per sobre de qualsevol episodi concret», va declarar, mentre va minimitzar el canvi de seu del carrer Génova qualificant-lo de «mudança». «Si es vol canviar de casa, doncs es canvia», va indicar.

Casos de corrupció

Preguntat per una presumpta caixa b durant la seva etapa, Aznar ha dit que no coneixia «aquestes coses» sobre corrupció i que si ho hagués sabut, ho hauria evitat. «Els que he sabut (actes de corrupció) els he corregit de manera dràstica», va assenyalar, mentre va reconèixer que «algunes persones» pot ser que portessin a terme «alguna acció irregular» durant la seva etapa. «Però que s’estengui a una organització i a una causa general en contra del PP, em sembla injust i inacceptable», va expressar.

«Reivindico aquesta història que té més llums que ombres», va insistir Aznar. A més, va negar amb rotunditat haver rebut sobresous. «No he rebut mai un sobresou», va afirmar Aznar. Sobre si posaria la mà al foc per l’expresident Mariano Rajoy, va contestar: «Poso la mà al foc per mi. Els altres que posin la mà al foc on vulguin».

Respecte a la investigació de la Unitat Central de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) a contractes del Govern d’Aznar en el marc de la caixa b del PP, va reclamat que si es vol investigar «que les investiguin, sense cap problema». Finalment, va defensar que ell no tenia cap responsabilitat en aquest sentit. «Tenia la responsabilitat de guanyar les eleccions i ser president del Govern», va apuntar

Monarquia

L’expresident del Govern José María Aznar va demanar aquest diumenge que els «errors lamentables» del rei Joan Carles no han «d’entelar» el llegat institucional del que va ser cap de l’Estat i va defensar que la monarquia és «Constitució, llei, estabilitat i és possibilitat de progrés» per Espanya.

Al seu judici, el rei Joan Carles, «al marge dels episodis» pels quals se l’investiga, va ser «decisiu» per al «progrés històric d’Espanya». «És el record que vull mantenir. Els errors, segons la meva opinió, són errors lamentables que no entelen ni eliminen la possibilitat d’enaltir aquest llegat», va explicar en l’entrevista, en què va destacar també la «relació institucional impecable» que van mantenir durant la seva etapa de Govern.

Al ser preguntat expressament sobre què li va passar pel cap, ja que va ser inspector d’Hisenda, quan es va assabentar que el rei d’Espanya no pagava tots els impostos, Aznar va assenyalar que, «no és per ser inspector d’Hisenda, més aviat per ser contribuent» i va afegir que «les normes estan per complir-les» i «cal respectar-les».

«La llei està per complir-la. ¿Com es trenquen les societats? Doncs deslegitimant les institucions. Si el que representa la institució no creu en la institució, ¿per què hi creuran els altres?», es va preguntar l’expresident del Govern.

Notícies relacionades

Preguntat per una hipotètica tornada a Espanya del rei Joan Carles, Aznar va recordar que és «un ciutadà» que pot tornar «quan vulgui» perquè «no està acusat de cap delicte» i al nostre país «no hi ha la figura de l’exili» com, segons la seva opinió, denuncien alguns representants polítics.

«No és una qüestió de gust, pot tornar quan vulgui», va defensar l’excap de l’Executiu, que va lamentar que persones ara «amb responsabilitat» no creguin «convenient» que el rei emèrit pugui tornar a Espanya. «La monarquia és Constitució, és llei, estabilitat, és la possibilitat de tornada per Espanya», va recalcar.