Negociacions

ERC i la CUP debaten una moratòria en l’ús de les bales de foam

  • Els dos partits també aborden el paper de la Brimo en les converses per formar Govern

ERC i la CUP debaten una moratòria en l’ús de les bales de foam
Es llegeix en minuts

ERC i la CUP debaten la possibilitat que el nou Govern aprovi una moratòria en l’ús de les bales de foam per part dels Mossos d’Esquadra, així com el paper de la brigada antiavalots, la Brimo, en els desnonaments de vivendes.

En la tercera reunió conjunta entre ERC i la CUP de cara a la formació del nou Govern, els dos partits de l’esquerra independentista han coincidit en la seva voluntat d’abordar propostes a curt i mitjà termini per transformar el model d’ordre públic català.

Segons assenyala ERC en un comunicat, aquesta reunió ha estat en bona part dedicada a abordar quatre àmbits vinculats a la seguretat pública i en el primer s’han analitzat propostes com la d’una moratòria sobre l’ús de les bales de foam.

En el segon àmbit de debat s’ha estudiat el paper de la Generalitat en les acusacions particulars contra detinguts en protestes, mentre que, en el tercer àmbit, ERC i la CUP han estudiat com millorar l’aplicació del Reglament dels Mossos d’Esquadra davant «les possibles males praxis que es puguin produir».

Com a quart àmbit de debat, han situat la participació dels equips d’ordre públic en els desnonaments i la importància de «treballar en unes polítiques de vivenda que permetin atacar el problema de soca-rel».

Sobre totes aquestes qüestions, les dues parts han adquirit el compromís d’«aprofundir» i concretar «propostes a curt termini» i d’altres sobre el replantejament del model de seguretat «més a mitjà termini».

«Un nou Govern transformador»

Per ERC i la CUP es tracta d’«un aspecte fonamental per imprimir un canvi en la Generalitat i per confeccionar un nou Govern transformador que estigui al costat de la gent».

La CUP, per la seva part, assenyala al seu propi comunicat que «amb aquests compromisos» la seva formació «considera que es poden generar les condicions per entrar en una negociació per al pròxim cicle».

Ha admès, en aquest sentit, que havia posat com a «condició prèvia i immediata a qualsevol tipus de negociació» frenar el que considera «hemorràgies» produïdes en l’acció política dels dos partits que han format part del Govern aquesta passada legislatura, JxCat i ERC.

La CUP considera que l’actual Executiu català en funcions, amb la seva manera d’actuar, ha vulnerat «el dret a la vivenda i el dret a la protesta», però els anticapitalistes «valoren positivament» que ERC s’avingui a «treballar per posar fi a les hemorràgies que pateix actualment el país», informa Efe.

Condició prèvia

Això, insisteix, «era condició urgent, prèvia i necessària perquè la CUP es mantingui asseguda a la taula de negociacions per encarar la pròxima legislatura».

Per la CUP, frenar l’ús de les bales de foam per part de les brigades antiavalots constitueix una prioritat, com també ho és que la Generalitat deixi d’exercir l’acusació particular contra detinguts pertanyents a moviments socials, activistes i prodret a l’autodeterminació.

Et pot interesar

Adverteix que la seva formació «estarà atenta perquè els compromisos adquirits en aquesta matèria siguin una realitat a curt termini» i anuncia que les dues formacions crearan en els pròxims dies «un equip jurídic» conjunt.

ERC i la CUP s’han emplaçat a portar a terme en els pròxims dies noves reunions conjuntes per abordar la resta de temes «prioritaris» com són, apunten, el rescat social, la reconstrucció i l’avenç cap a la república catalana.