Negociacions postelectorals a Catalunya

La CUP condiciona un pacte de Govern al fet que hi hagi una «confrontació amb l’Estat»

«Hem d’anar cap a una legislatura de conflicte entre el poble català i l’Estat», ha reclamat Dolors Sabater

Qualifica els Mossos de «perill públic» i demana la dimissió de Sàmper per parlar de «violència gratuïta» en els disturbis per Hasél

La CUP condiciona un pacte de Govern al fet que hi hagi una «confrontació amb l’Estat»
2
Es llegeix en minuts

La cap de llista de la CUP en les eleccions del 14-F, Dolors Sabater, s’ha mostrat aquest dijous confiada que les negociacions postelectorals «aniran molt bé», tot i que ha apuntat que els cupaires no volen tancar un pacte «puntual», sinó que busquen acordar «una estratègia de confrontació» amb l’Estat. També ha apuntat que el canvi del model dels Mossos, a qui ha qualificat de «perill públic», és un punt «important» de les negociacions per formar Govern.

En declaracions a TV3-, Sabater ha explicat que la CUP vol arribar a un acord que no sigui «puntual, com un bolet», sinó que resulti que l’independentisme sigui «fort en una estratègia de confrontació» en què la disputa és desigual, ja que s’enfronten «un Estat molt fort» i «un poble sense Estat».

Segons el seu parer, durant l’última legislatura es va fer «un «pas enrere» al «fer veure» a ulls d’Europa i del món que «el conflicte no existia». Això «s’ha de corregir», ha dit. «Hem d’anar cap a una legislatura de conflicte entre el poble català i l’Estat», en què no es pot «girar full» del que ha passat els últims anys, ha indicat.

Un conflicte, ha remarcat, que no és només sobre la independència sinó també sobre drets socials, ja que «hi ha més de 40 lleis que el Parlament ha aprovat i que el Tribunal Constitucional s’ha carregat». Ha insistit, doncs, que la nova legislatura que ara començarà ha d’avançar seguint «dos rumbs», és a dir, amb polítiques per canviar cap a la independència, però també invariablement d’esquerres.

Per aconseguir-ho, la CUP s’obre a totes les fórmules: entrar en un eventual Govern, avalar un Executiu d’esquerres d’ERC i comuns o un altre en què participi JxCat, per exemple. L’important, ha insistit de nou Sabater, és decidir «per fer què i per fer-ho com».

Els Mossos, «un perill públic»

Notícies relacionades

Sabater també s’ha referit als disturbis registrats a Catalunya després de l’empresonament de Pablo Hasél, i ho ha fet per carregar amb duresa contra els Mossos d’Esquadra. «En lloc de cossos de seguretat, són un perill públic», ha deixat anar. La dirigent de la CUP ha acusat la policia catalana de «mala praxi», ha denunciat la «falta de control democràtic del cos» i ha demanat la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Sàmper.

Així, ha opinat que el cos dels Mossos d’Esquadra «no té els mecanismes de control democràtic per evitar males praxis i abusos de poder» en unitats com la Brimo i Arro, per això ha demanat la dimissió de Sàmper. «Demano la dimissió del conseller no només per això, sinó perquè en les seves últimes declaracions sobre les protestes no ha fet ni una crítica respecte a l’actuació dels Mossos», ha lamentat. Ha retret a Interior que titllés de violència gratuïta els aldarulls que van provocar alguns grups violents: «¿No hi ha hagut violència gratuïta per part dels cossos policials? No pot ser tan parcial, el conseller», ha reblat.