La ressaca electoral

Set esculls de la negociació d’investidura entre ERC, JxCat i la CUP

  • Els contactes per a la investidura d’Aragonès estaran plens d’obstacles

BARCELONA 15 02 2021 POLITICA  ERC  PERE ARAGONES SALE DE LA SEDE DE ERC EL DIA DESPUES DE LAS ELECCIONES AUTONOMICAS  FOTO LAURA GUERRERO

BARCELONA 15 02 2021 POLITICA ERC PERE ARAGONES SALE DE LA SEDE DE ERC EL DIA DESPUES DE LAS ELECCIONES AUTONOMICAS FOTO LAURA GUERRERO / Laura Guerrero

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els partits independentistes s’embrancaran de nou en una experiència que ja han viscut en dues ocasions: forjar la investidura d’un president de la Generalitat i, per extensió, d’un nou Govern. Ara és ERC el que busca recolzaments per al seu candidat, Pere Aragonès, en uns contactes que, com sempre, estaran sembrats d’obstacles. N’analitzem alguns:

La següent etapa del procés

La peça clau serà el nou full de ruta del procés independentista. ERC aposta per la taula de diàleg i per «preparar» un referèndum; Junts volia activar la DUI si, com ha succeït, se superava el 50% dels vots; i la CUP exigeix un altre referèndum aquesta legislatura. El punt d’equilibri podria ser que Aragonès fixés algun horitzó temporal per a una nova consulta.

El diàleg amb Sánchez

Amb ERC al timó de la presidència, la taula de diàleg que la pandèmia i Quim Torra van congelar es podria reactivar a curt termini, ja que dels rèdits d’aquest fòrum depèn que els republicans puguin neutralitzar l’estratègia frontista de JxCat. Ara bé, tant el partit de Carles Puigdemont com la CUP, reticents al diàleg amb la Moncloa, poden exigir límits temporals per aconseguir el referèndum i l’amnistia.

¿Coalició o recolzament extern?

Aragonès vol que la CUP i En Comú Podem formin part del Govern per diluir Junts. Els comuns i els postconvergents mantenen els seus vetos mutus, per la qual cosa l’única opció plausible seria negociar una abstenció del grup de Jéssica Albiach. Quant a la CUP, no es tanquen en banda a entrar en l’Executiu, però dependrà del desenllaç de les negociacions. I del que decideixin en assemblea.

La composició del Govern

Si la CUP no entrés finalment en el Govern, és probable que ERC i JxCat es reparteixin el Gabinet al 50%. Si es repeteix l’esquema de la legislatura passada amb els papers invertits, la vicepresidència seria per a Laura Borràs i JxCat tindria també Economia, per a la qual opten tant Ramon Tremosa com Joan Canadell.

La presidència del Parlament

Cronològicament, el primer que s’haurà de pactar és la presidència del Parlament, figura clau perquè és qui postula el candidat a la investidura. Si es manté el pacte vigent, ara li correspondria a Junts, però poden saltar espurnes amb Esquerra si el nom triat és el de l’actual vicepresident, el polèmic Josep Costa.

Els pressupostos

Aragonès ha plantejat que el pacte d’investidura inclogui un compromís amb els pròxims pressupostos. Les negociacions dels comptes han sigut sempre un maldecap per al candidat d’ERC i fins ara conseller d’Economia. La CUP va rebutjar les últimes, que el Govern va salvar amb l’abstenció dels comuns.

Economia, Covid i fiscalitat

Les mesures socials i econòmiques per fer front als estralls de la pandèmia poden ser altres obstacles, sobretot a l’hora de definir el model fiscal. En l’IRPF i en successions, les tres formacions tenen criteris molt diferents. D’altra banda, la CUP exigeix que la Generalitat es retiri de totes les causes contra CDR.