Judici de la caixa b del PP

La defensa de Bárcenas planteja la possibilitat d’un acarament entre l’extresorer i Rajoy

  • L’expresident del Govern central ja està admès com a testimoni per les acusacions i ara la defensa s’uneix a la petició

  • L’advocat del principal acusat afirma que si no té proves les hi van robar en la Kitchen

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’advocat de Luis Bárcenas, Gustavo Galán, ha aprofitat el tràmit de qüestions prèvies per plantejar al tribunal de l’Audiència Nacional que aquest dilluns ha començat a jutjar la caixa b del PP la possibilitat de fer un acarament entre l’expresident del Govern central Mariano Rajoy –que ja està previst que declari com a testimoni– i l’extresorer del Partit Popular, que s’enfronta en aquesta causa a una petició fiscal de cinc anys de presó que les acusacions eleven a una vintena.

En el seu torn, el lletrat va sol·licitar la testifical de Rajoy, però ja està admesa perquè al seu dia la van sol·licitar les acusacions, i en cas de contradicció evident entre l’acusat i el testimoni plantejava la possibilitat de fer un acarament. Es tracta d’una petició que és complicat que s’accepti per l’habitual falta d’eficàcia d’aquesta diligència i la diferència de circumstàncies en què es produeix, al tractar-se d’un acusat, que pot mentir per defensar-se, i un testimoni, obligat a dir la veritat. Probablement per això Galán va plantejar la seva proposta declarant-se poc amic de «generar circs» en els judicis.

La paradoxa de la Kitchen

I quant a les proves que es demanen a Bárcenas per demostrar la seva intenció de col·laborar amb la justícia, anunciada en la confessió que va enviar a Anticorrupció, Galán es va escudar en la peça Kitchen que s’investiga dins del cas Villarejo al Jutjat Central d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Notícies relacionades

«Hi ha hagut una ingent documentació, papers i memòries USB que li han sigut sostrets, i no perquè ho digui ell, sinó perquè és objecte d’una investigació com és l’operació Kitchen i hi ha indicis que alguns membres del govern i de la política indiciàriament haurien participat en això. I amb fons reservats, que és més greu. D’aquest dèficit, no és culpable, pel que es veu, el senyor Bárcenas. I seria paradoxal que se n’hi declarés», va argumentar Gustavo Galán.

Per acreditar aquestes paraules va demanar la declaració de diversos periodistes: Francisco Mercado, que va fer la gravació a què Bárcenas es referia en la seva confessió sobre el seu antecessor al capdavant de la tresoreria del partit, el mort Álvaro Lapuerta, i el cobrament de donacions per finançar il·legal del PP. També va demanar la d’Eduardo Inda, per haver-la sentit, i la d’Ernesto Ekaizer i María Luis Bernal.