Míting del PSC a Barcelona

Illa: «Soc el candidat dels farts d’explicar per què se senten tan catalans com espanyols»

  • El candidat socialista denuncia els anys de «confrontació estèril» i crida al «retrobament entre catalans»

  • Meritxell Batet: «Érem un referent per a la resta d’Espanya, érem un poble, una comunitat, admirable»

  • Jaume Collboni: «O continuem amb el procés o escollim progrés»

  • Eva Granados: «No sé si Pablo Iglesias està fent campanya per als comuns o per a ERC»

Illa: «Soc el candidat dels farts d’explicar per què se senten tan catalans com espanyols»
7
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El reconeixement de la Catalunya real i els problemes al carrer i el rebuig de la divisió identitària entre catalans han ocupat la part central de les intervencions al míting que el PSC ha retransmès a les xarxes socials aquest diumenge al matí. El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha assegurat: «Ja va sent hora de canviar de prioritats, de deixar enrere les falses prioritats i centrar-se en les prioritats reals, l’ocupació, l’educació, la sanitat», i aquest argument ha sigut també eix dels altres missatges socialistes emesos des de la seu del partit a Barcelona.

El PSC ha convocat la trobada com a acte central de la jornada, i avantsala del debat televisiu de la nit, amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, i la número dos del PSC, Eva Granados, flanquejant el candidat.

Illa ha denunciat que Catalunya en els últims deu anys «ha viscut un total desgovern», i ha deplorat «l’estratègia de la confrontació estèril», davant la qual ha cridat a fer un canvi: «Soc el candidat de les persones que estan fartes d’explicar per què se senten tan catalans com espanyols, o més una cosa que una altra. Reivindiquem una Catalunya plural en una Espanya plural», ha dit.

En el tram de la seva al·locució dedicada al rebuig del conflicte nacionalista, l’exministre de Sanitat ha demanat als catalans: «No feu cas dels que disfruten amb la divisió perquè a ells els va bé quan a Catalunya li va malament. El canvi és possible». Per a Salvador Illa «és el moment del retrobament sobretot entre catalans, que superem la crispació per recuperar la concòrdia, que tornem a caminar junts». Els socialistes catalans, ha dit, «no som aquí per repartir carnets de catalanitat ni d’espanyolitat, no venim a imposar res, ens presentem per començar una nova etapa».

Problemes quotidians

En la línia de reivindicar les preocupacions materials i quotidianes de la gent, el candidat del PSC ha posat com a exemple del cost del procés i els anys de confrontació la pèrdua d’oportunitats importants per a Barcelona. «L’aventura del procés no ha valgut la pena», ha sentenciat, per afegir: «No ha aconseguit un estat, però sí ha aconseguit debilitar la nostra capital», i tot seguit ha recordat la pèrdua de Barcelona com a candidata a la seu de l’Agència Europea del Medicament «perquè Catalunya estava enredada en conflictes estèrils».

L’exministre de Sanitat ha presentat el seu partit i el seu projecte com el més connectat amb els problemes quotidians de la gent: «Tenim la mateixes prioritats que les persones, protegir la salut de les persones, treballar per la recuperació econòmica i assegurar que ningú quedi enrere», ha promès.

I en aquesta fase del discurs ha dedicat una part no menor del temps a parlar de la qüestió concreta de «la inseguretat al carrer». Illa ha dit que el seu govern «respectarà i farà treballar junts la policia local, els Mossos d’Esquadra i les forces de seguretat de l’Estat», i que se centrarà a «fomentar la concòrdia pis a pis, barri a barri, bloc a bloc entre persones, vinguin d’on vinguin».

El socialista ha defensat «que la seguretat és un dret dels ciutadans, i garantir-la és una obligació dels governs», i ha recordat aquesta prioritat com una de les oblidades pels governs nacionalistes. «A Catalunya alguns porten tant temps vivint de la política-ficció que han desatès els problemes de la Catalunya real», ha assenyalat, per reivindicar la seguretat ciutadana com a garantia de prosperitat: «Igual que no hi pot haver ordre sense progrés, no hi pot haver progrés sense ordre», ha dit.

Oportunitat socialista

En la mateixa línia, Illa ha fet servir el que ha vist en la seva etapa de ministre per posar com a exemple «treballar junts» a Europa, i advertir que és necessària l’estabilitat: «Els fons europeus són una oportunitat única que no podem deixar passar».

Salvador Illa ha aprofitat també l’acte per promocionar el seu company Jaume Collboni com «el pròxim alcalde de Barcelona», i li ha dit: «Vull que siguem veïns, tu a una banda de la plaça Sant Jaume i jo a l’altra».

Ha sigut en clau de partit que, assenyalant l’oportunitat d’una etapa d’hegemonia socialdemòcrata a les principals institucions catalanes, s’ha mostrat optimista: «Acabarem amb molts anys de decadència», ha assegurat. «Estem preparats per deixar enrere el soroll i la divisió i centrar-nos en les coses que importen», ha afegit.

Contra les quimeres

«No prometem una Catalunya nova, perquè estimem la Catalunya real», ha dit Meritxell Batet en la intervenció que ha precedit el discurs d’Illa. La presidenta del Congrés ha cridat al «retrobament entre els catalans, dels catalans amb la resta dels espanyols, i amb la resta dels europeus».

Batet s’ha centrat a defensar el realisme, després d’un temps en què els catalans «dediquem les nostres institucions i els nostres recursos públics a parlar de repúbliques, independències, quimeres o il·lusions màgiques», ha explicat. Ara és el moment de «tornar a parlar de política i fer un govern de la Generalitat de Catalunya digne d’aquest nom».

El lament per la Catalunya rica i plena perduda en deu anys ha sigut una porció destacada del seu missatge als electors. «Catalunya era la primera comunitat d’Espanya en dinamisme, innovació, formació, investigació. Ara en la majoria dels casos és al mig i baixant», ha lamentat. I això ha sigut perquè «en deu anys Catalunya i el seu govern no han tingut cap altre projecte que el procés sobiranista –ha explicat–, de divisió, que pretenia que una part dels catalans se sentissin expulsats».

«Érem un referent per a la resta d’Espanya, érem un poble, una comunitat, admirable», ha tornat a lamentar Meritxell Batet en un altre moment de la seva intervenció, la que ha dedicat a denunciar el procés com «una cortina de fum que amaga darrere una simple lluita de poder, i la incapacitat de tenir un projecte constructiu, la incapacitat de governar».

Per a la dirigent socialista catalana, és hora d’«acabar amb la gesticulació, l’exacerbació del conflicte; generar sinergies, un projecte de complicitat, en què tots ens puguem veure reconeguts, centrar-nos en què ens uneix, no en què ens separa», i ha advertit contra interpretacions reduccionistes: aquest canvi «no és tombar la truita i passar factura».

«O més procés o més progrés»

Amb els substantius «reconciliació diàleg, acord i rigor» ha definit Jaume Collboni Salvador Illa, i també amb aquests verbs: «compartir, sumar, reunir». En el seu torn, obrint l’acte, Collboni ha presentat la cita del 14-F com el dia de la «gran elecció: o continuem amb el procés o escollim progrés. O més procés o més progrés», ha emfatitzat.

Per al regidor socialista, en aquestes eleccions «Catalunya deixa darrere una dècada perduda, estèril, de divisió», en què la societat «es mirava al mirall i no es reconeixia». Segons Collboni, «el país necessita un retrobament, una nova etapa», superant «els que han viscut del bloqueig i la confrontació». Per al dirigent del PSC barceloní, el 14-F és el moment de «la Catalunya perduda, tapada per deu anys de conflicte».

Després de pintar el quadro de «la gran cruilla» del 14 de febrer, Collboni ha dissertat sobre «problemes reals dels catalans», desgranant dos dels plans centrals de què el PSC parla de reprendre en aquesta primera part de la campanya: el de la vivenda digna i el de la dignificació dels barris. Segons el regidor, «Barcelona ha perdut oportunitats amb el procés», per la violència viscuda al carrer, o per escenes com «l’ocupació d’un aeroport».

Al·lusió a Pablo Iglesias

Eva Granados ha anat a totes a l’hora de llançar missatges als votants a l’esquerra del PSC, sobretot acusant la candidata Jéssica Albiach i els comuns d’actuar «com el complement ideal de primavera, estiu, tardor i hivern d’Esquerra Republicana». Per a la dirigent del PSC, «una cosa és pactar i una altra és assumir directament l’ideari del partit amb qui pactes, i encara una altra cosa és convertir-te directament en el seu agent comercial».

Granados ha resumit l’estratègia dels comuns per a la pròxima legislatura en «un altre referèndum per continuar dividint la nostra societat», i s’ha adreçat als votants d’esquerra per reclamar que el seu vot no acabi en una opció independentista. «L’experiència ens ha ensenyat que el federalisme i l’independentisme són dos projectes antitètics», ha assegurat, abans de tocar la sentimentalitat d’esquerres recordant: «Comparar l’exili republicà de la guerra civil amb el fresc és una ofensa a la memòria de la lluita antifranquista».

Notícies relacionades

En el seu discurs s’ha preguntat: «¿Quina unitat d’acció interessa els treballadors i la ciutadania d’esquerres?» I ha assegurat: «Els comuns s’equivoquen. El debat identitari esgota l’energia. Si et dediques al procés no tens temps per a polítiques socials».

La vice-primera secretària del PSC ha donat volada a la seva intervenció tornant a al·ludir al vicepresident del Govern d’Espanya: «M’ha sorprès que la candidatura de Salvador Illa no li agradi a Pablo Iglesias. Jo sento Pablo Iglesias i no sé si està fent campanya per als comuns o per a Esquerra Republicana», ha dit i, directament, li ha preguntat: «Company Iglesias, ¿per què tenim aquesta sensació que no vol vostè un govern dels socialistes i els comuns?»