A les portes del 14-F

Iglesias sobre el tercer grau als presos del procés: «És la millor notícia per a la democràcia»

  • El vicepresident segon aplaudeix que els polítics catalans presos puguin fer campanya electoral

  • Insisteix que Puigdemont és un exiliat i que no l’insultarà ni el criminalitzarà per rebre «aplaudiments» dels mitjans

  • Adverteix que el recolzament mediàtic a Illa deixa clar que el candidat del PSC no implementarà política d’esquerra

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pablo Iglesias té clar que la concessió del tercer grau als líders del procés a temps per participar en la campanya electoral dels comicis del 14 de febrer és «la millor notícia per a la democràcia» possible. El vicepresident segon del Govern ha assegurat que l’actual «situació d’excepcionalitat» que es viu a Catalunya només «fa mal» a la democràcia espanyola. A més, el líder d’Unides Podem ha insistit que l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, és un exiliat, tot i que el seu context no sigui el mateix que el dels republicans que van abandonar el país durant el franquisme.

En una entrevista a TV-3, Iglesias ha sentenciat que la semillibertat dels polítics catalans presos és «la millor notícia» possible, sobretot perquè els dirigents independentistes podran estar presents en els actes de la campanya electoral que comença aquest divendres, 29 de febrer. Preguntat sobre si concediria els indults als polítics independentistes, el vicepresident s’ha mostrat igual de taxatiu: «Nosaltres som favorables que el Govern utilitzi un recurs que és perfectament legal i legítim en interès de l’Estat».

Notícies relacionades

Sobre la taula hi ha hagut també la comparació que va fer el líder d’Unides Podem fa dues setmanes entre Puigdemont i els republicans exiliats durant la dictadura. «És evident que el context històric és diferent», ha admès. No obstant, ha avisat que no canviarà d’opinió per «rebre un aplaudiment». Tot seguit, ha afegit que tant Puigdemont com el líder d’ERC, Oriol Junqueras, són els seus «adversaris polítics», i que no està d’acord amb ells «en gaires coses», però que això no suposa que «entri en un cor per criminalitzar-los i insultar-los».

Atac al seu excompany

El vicepresident segon també ha tingut paraules per al que fins dimecres passat era el seu company en el Govern, Salvador Illa. Iglesias ha avisat que l’exministre de Sanitat i ara candidat del PSC a la Generalitat compta amb el recolzament de «grups mediàtics privats», i que aquests grups «no recolzen mai ningú que pugui fer polítiques d’esquerres».