El Govern central salva el decret per agilitar els fons europeus

El Govern central salva el decret per agilitar els fons europeus
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central està patint aquest dijous per aprovar el reial decret amb mesures que permetin agilitar l’arribada dels fons europeus a Espanya. Socialistes i morats no han aconseguit la majoria parlamentària necessària per tirar endavant aquestes mesures després que ERC, soci prioritari de l’Executiu, hagi avançat que hi votarà en contra. Ni tan sols, l’anunci de la vicepresidenta primera del Govern, Carmen Calvo, de tramitar el reial decret com a projecte de llei, fet que permetria incloure esmenes dels grups parlamentaris, ha fet canviar d’idea els republicans catalans. No obstant, el pas de Vox del ‘no’ a l’abstenció ha donat aire al PSOE i a Unides Podem.

La dirigent socialista ha assenyalat que el reial decret que pretén aprovar té per objectiu «poder executar i fer realitat els fons» que es van pactar a la Unió Europea i que suposen més de 170.000 milions d’euros per a Espanya. Segons ha explicat, cal «tenir els instruments necessaris» i «dotar el país per estar en les condicions idònies» per gestionar aquests ajuts. No obstant, Calvo no ha aconseguit convèncer una majoria del Parlament. El PP, Vox, Cs, ERC, Junts, UPN, la CUP i Fòrum Astúries ja han avisat que votaran ‘no’.

Notícies relacionades

Amb aquesta aritmètica parlamentària, els partits del Govern tenen difícil tirar endavant el reial decret. L’oferta de Calvo a tramitar-lo com a projecte de llei, permetent que les formacions introdueixin els canvis que considerin necessaris, no ha aconseguit canviar la posició dels socis del Govern. El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, s’ha mostrat taxatiu a l’assegurar que es tracta d’una mesura que deixa en l’oblit els treballadors i les pimes en favor de les grans multinacionals. «Hi ha qui es ven abans que els comprin. No es venguin abans de temps», ha etzibat als membres de l’Executiu. A més, ha criticat que se centralitzi la decisió del repartiment dels fons.

A l’espera de la votació, que tindrà lloc aquesta tarda, el PSOE i Unides Podem continuen negociant amb les diferents formacions per evitar el ‘no’ al reial decret. De moment, han acordat amb el líder de Més País la creació d’un fons de 50 milions per reduir la jornada laboral a canvi del seu vot favorable.