Investigació judicial

Els whatsaps que la Policia utilitza per imputar Núria Marín

  • Els missatges incorporats a la causa pel desfalc del Consell Esportiu són de terceres persones

  • «Tu truca a la Montse, i jo, a l’alcaldessa», va dir Plaza al director de l’entitat de promoció de l’esport

Imatge de l alcaldessa de l Hospitalet  Nuria Marin  durant la compareixenca d aquest 10 de desembre de 2020  (Horitzontal) Alex Recolons ACN

Imatge de l alcaldessa de l Hospitalet Nuria Marin durant la compareixenca d aquest 10 de desembre de 2020 (Horitzontal) Alex Recolons ACN / Alex Recolons

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 4 de maig del 2020, Jaume Graells, ex tinent d’alcalde d’Educació, Joventut i Esports de l’Hospitalet de Llobregat i membre de la junta del Consell Esportiu municipal, va presentar davant la Policia Nacional una denúncia per presumpta desviació de fons d’aquesta entitat privada de promoció de l’esport. Al cap de pocs dies, el 22 de maig, es produeix un intercanvi de whatsaps entre Eduard Galí, director del Consell, i el llavors regidor d’Esports, Cristóbal Plaza, que va dimitir del seu càrrec el mes de novembre passat. «Això no pot continuar així, massa temps més», escriu el primer, i el regidor contesta: «La pròxima junta hauria de ser la demostrativa de la seva solitud [de Graells], però, sí, dilluns val la pena que ens moguem. Tu truca a la Montse [cap de gabinet] i jo trucaré a l’alcaldessa», amb referència a Núria Marín. Aquesta última trucada, segons l’entorn de la regidora socialista, mai no es va produir. La conversa es produeix quan ja s’havia encarregat una auditoria per aclarir les presumptes irregularitats.

Aquest és un dels whatsaps inclosos a l’informe que la Policia Nacional ha remès al jutjat de l’Hospitalet que s’encarrega de la investigació i que va provocar la detenció de Marín i la seva posterior citació judicial com a imputada. Són missatges de terceres persones i, fins al moment, no s’ha trobat cap escrit per la mateixa alcaldessa, tot i que la jutge ha autoritzat l’abocament de dades del seu telèfon mòbil, que ja s’ha realitzat.

El missatge de Plaza del 22 de maig continuava: «Dilluns, entre altres coses, li diré a l’alcaldessa que li proposaré una remodelació de càrrecs a la junta [del Consell]. Que el tregui de la vicepresidència [a Graells]». Com que és una entitat privada, l’alcaldessa no pot rellevar gent de la junta. No obstant, Graells, Plaza i Cristian Alcázar, segon tinent d’alcalde i també imputat, van deixar l’entitat després de l’entrada i registre a la seva seu, el juny de l’any passat. Mesos després, al novembre i pel mateix cas, va ser detingut el director general de l’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras. Aquesta setmana, Galí, en una declaració voluntària, ha negat davant la jutge l’existència d’una doble comptabilitat al Consell.

El nom del director general

Notícies relacionades

A l’informe policial, precisament, hi figuren altres whatsaps anteriors (febrer del 2020) entre Galí i Plaza en els quals surt a col·lació el nom de Figueras. El llavors regidor li explica al director del Consell: «Estava amb el Gerard. Fins al final amb nosaltres. El Gerard trucarà a la Núria i passarà un informe positiu sobre la nostra rendició de comptes». Aquesta trucada, segons l’entorn de l’alcaldessa, tampoc no es va produir. Segons les fonts consultades, existeixen altres missatges entre Galí i Alcázar, encara segon tinent d’alcalde.

Una altra de les proves que aporta la Policia Nacional és l’assistència de Marín a la clausura d’una assemblea del Consell el 26 de novembre del 2015, amb foto inclosa. A l’acta original hi figurava ella, malgrat que només va acudir al final de la trobada. Abans, segons ha pogut saber aquest diari, l’alcaldessa havia visitat una pista de gel i havia assistit a una inauguració. A l’acta original d’aquesta assemblea hi figura el seu nom, amb la qual cosa es pot arribar a pensar que va estar durant tota la reunió, quan no va ser així. Segons fonts coneixedores de les indagacions, el redactat d’aquesta acta es va utilitzar per demanar una subvenció a la Generalitat, però sense el nom de l’alcaldessa, amb un canvi de data i amb una modificació en el resultat de la votació.