Torrent demana a Sánchez explicar per què «prioritza criteris electoralistes» a la salut amb el 14-F

El president del Parlament veu inquietant que Illa vulgui mantenir les eleccions «sí o sí, més enllà dels costos» sanitaris

zentauroepp55513323 roger torrent201021100052

zentauroepp55513323 roger torrent201021100052 / ERC

4
Es llegeix en minuts

El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que aprofiti la seva visita a Barcelona aquest dissabte per pronunciar-se públicament sobre què pensa sobre el fet que es mantinguin les eleccions catalanes el 14 de febrer i expliqui per què «està prioritzant criteris merament electoralistes als criteris de salut».

«Serà una bona oportunitat per saber què pensa el president Sánchez sobre fer les eleccions el 14 de febrer i posar en risc la salut i la seguretat de la ciutadania», ha afirmat en una entrevista d’Europa Press, en vista de la visita de Sánchez a Barcelona per la reunió del Comitè Federal del PSOE.

Torrent ha criticat que el president del Govern no s’hagi pronunciat públicament sobre el debat de si mantenir els comicis el 14 de febrer o posposar-los, però creu que, al no dir res al respecte i tenint en compte que el PSC és el partit que més s’ha oposat a l’ajornament, està «prioritzant les oportunitats polítiques a prendre decisions assenyades, coherents i coordinades amb les autoritats sanitàries».

Operació del ‘Règim del 78’

En aquest sentit, ha preguntat per què ha canviat el criteri que es va tenir en les eleccions de Galícia i el País Basc, quan ningú va obstaculitzar l’ajornament, mentre que a Catalunya sí que s’ha qüestionat: «¿Què explica aquest canvi? És perquè el PSC pensa que pot guanyar les eleccions i hi ha totes les dinàmiques i forces del règim del 78, que veuen una oportunitat per mantenir la seva pervivència».

«Crec que hi ha una operació molt clara que el que intenta és que es voti sí o sí perquè afavoreix el règim del 78», i ha afirmat que els recursos que s’han presentat contra el decret d’ajornament de les eleccions es basen en criteris electoralistes.

Considera que el PSC està darrere d’aquests recursos presentats per partits com a Esquerra en Positiu o la Lliga Democràtica, i ha acusat els socialistes de ser «l’únic partit que està actuant en funció dels seus interessos electorals», en lloc de posar per davant la situació sanitària, ja que va ser l’única formació catalana que es va oposar frontalment a l’ajornament del 14 de febrer.

Salvador Illa

Així, ha carregat contra el ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, perquè veu incoherent la seva actuació: «Hem vist el ministre a la tarda dient que hem de restringir la mobilitat i el mateix ministre quan fa de candidat a la nit insistint que s’han de mobilitzar 5 milions i mig de catalans» per anar a votar.

Segons ell, Illa vol mantenir les eleccions «sí o sí més enllà dels costos que puguin suposar» a nivell sanitari per la pandèmia del coronavirus perquè està prioritzant els seus interessos electorals al veure que les enquestes l’afavoreixen.

«És profundament inquietant que un ministre de Sanitat, justament de Sanitat, anteposi els seus interessos partidistes i personals a la salut de la ciutadania», ha afirmat.

El PSOE «no té coratge»

Preguntat per la inhabilitació del conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, per l’1-O quan era alcalde d’Agramunt (Lleida), Torrent ha afirmat que és una mostra més que «la maquinària de la repressió no s’atura» i ha apuntat que fa més mesos que funciona amb un Govern del PSOE que amb l’anterior Govern del PP, liderat per Mariano Rajoy.

El president del Parlament ha conclòs que el PSOE «no té coratge polític, i ho ha demostrat sobretot no fent res per recuperar el conflicte polític de les mans dels enemics del diàleg».

«No hem vist cap fet per part del PSOE, més enllà d’algunes paraules buides, per aturar la repressió» contra l’independentisme, però ha insistit que ERC no abandonarà la via del diàleg amb l’Executiu central i treballarà en la seva estratègia de sumar adeptes a l’independentisme per tenir més força amb l’objectiu que l’Estat acabi acceptant un referèndum i l’amnistia.

Indults

També ha acusat el Govern de Pedro Sánchez d’estar «jugant electoralment» amb els indults als presos de l’1-O, ja que, segons el seu parer, està valorant quan concedir-los en funció de si els convé o no electoralment.

Notícies relacionades

Malgrat definir els indults com una solució únicament personal per als presos independentistes, Torrent ha recalcat que no estarà mai en contra «d’una solució que permeti que la presidenta Forcadell o qualsevol altre dels presos polítics no hagi de passar un dia més a la presó».

No obstant, ha reiterat que el que serviria per avançar en la solució al conflicte català és una amnistia, ja que inclouria totes les persones independentistes encausades, i a més li veu un missatge polític per començar «un procés de negociació polític perquè això s’ha de resoldre políticament».