REUNIÓ DISSABTE

El PSOE trasllada el seu comitè federal a Barcelona per donar suport al PSC

  • Els socialistes celebraran el seu congrés a l’octubre i hauran de portar a terme el 2021 tots els conclaves autonòmics

  • La decisió d’accelerar les cites territorials podria perjudicar Díaz en el seu intent de mantenir-se com a líder del partit a Andalusia

zentauroepp41248430 psc171209130603

zentauroepp41248430 psc171209130603 / Maria Belmez

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE ha decidit aquest dilluns que el seu pròxim comitè federal, dissabte, se celebri a Barcelona. Posposat una setmana a causa de la pandèmia, la cita servirà per donar suport al PSC, després de la designació com a candidat de Salvador Illa, ministre de Sanitat, i el posterior ajornament de les eleccions catalanes, que estaven fixades per al 14 de febrer, però finalment, a causa de les males dades del coronavirus, se celebraran el 30 de maig. 

La decisió de suspendre els comicis no ha comptat amb el suport dels socialistes catalans, partidaris de mantenir la data original o a tot estirar retardar-la un mes, fins al març. Però al PSC asseguren que estan en condicions de guanyar els comicis i desbancar l’independentisme de la Generalitat. Al PSOE també alimenten aquesta esperança. Per això la importància de portar el seu comitè federal, màxim òrgan del partit entre congressos, a Barcelona. La cita serà telemàtica, però Pedro Sánchez es desplaçarà fins a la capital catalana per pronunciar el seu discurs i participar en el debat posterior.  

El flanc andalús

Notícies relacionades

La direcció socialista també ha reiterat que el pròxim congrés, que servirà per reelegir Sánchez com a secretari general, tingui lloc entre el 15 i el 17 d’octubre. Però ha introduït una novetat rellevant. Els conclaves autonòmics posteriors, per nomenar nous líders o confirmar els actuals, s’hauran de celebrar obligatòriament abans que acabi el 2021. 

La principal perjudicada per aquesta decisió podria ser Susana Díaz, secretària general dels socialistes andalusos i antiga rival interna de Sánchez. El lideratge andalús, a més de ser el més important pel nombre d’afiliats en aquesta federació, és el que es troba clarament en disputa, amb els rivals de l’expresidenta autonòmica analitzant com aconseguir el seu relleu. Díaz confiava que el congrés andalús pogués celebrar-se l’any que ve, una cosa que la beneficiava davant els seus potencials rivals, ja que ella és una cara més coneguda i no necessitaria el temps del seu hipotètic substitut per preparar la campanya de les andaluses, previstes per a finals del 2022.