eleccions 14-F

Illa: «Estic preparat per ser president de la Generalitat»

  • Illa recull el testimoni d’Iceta, que presenta un «president», no un «candidat»

  • El primer secretari del PSC manté el control del partit

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estic preparat per ser president», ha declarat en català l’encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest dimecres des de la palestra del consell nacional extraordinari del PSC. «Estic preparat per ser president», ha repetit en castellà el nou candidat del PSC per a les eleccions del 14 de febrer. Miquel Iceta ha cedit el testimoni en la carrera per presidir la Generalitat, després d’una operació inesperada, tot i que cuinada a foc lent i que busca un cop d’efecte per impulsar les opcions electorals dels socialistes de cara als pròxims comicis.

«El nostre objectiu no és ser la segona força política de Catalunya. El nostre objectiu és arribar a la presidència de la Generalitat», ha argumentat Iceta aquest dimecres als militants del PSC. «Estic preparat per ajudar des d’on pugui ser més útil», ha replicat Illa, en un discurs que feia un paràgraf en català per després repetir-lo en castellà. Una declaració d’intencions per erigir-se com el candidat de la «reconciliació», que pugui ampliar el sostre electoral dels socialistes obtenint vots d’altres formacions.

L’oferta electoral dels socialistes està construïda amb fitxatges a banda i banda del seu espectre polític, com les recents incorporacions des de Ciutadans o els comuns, i ara sota un candidat que pretén ser la vacuna contra la «por» i la «confrontació». «La meva no és una confiança cega, es basa en fets», ha assegurat el ministre de Sanitat.

Entre Pedro Sánchez i el nucli dur de Barcelona

El relleu d’Iceta fa mesos que s’està dissenyant, segons coincideixen diverses fonts de la direcció del partit, tot i que únicament unes quantes persones del PSC coneixien l’‘operació Illa’. En aquesta ha jugat un paper clau el president del Govern, Pedro Sánchez, gràcies a la «magnífica entesa» i la «gran sintonia» que ha destacat en públic Iceta. També coneixien la jugada el diputat i coportaveu del Parlament, Francesc Pedret, i el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni.

La idea no és un recanvi «oportunista», sinó «oportú», segons insisteixen des del PSC. La intenció Salvador Illa, segons asseveren aquestes mateixes fonts, és prosseguir la seva carrera política des del número 191 del carrer del Pallars de Barcelona i obrir una nova etapa com a líder del PSC. No obstant, serà Iceta qui seguirà com a primer secretari del partit. «Tinc ganes de continuar dirigint aquest partit», ha afirmat aquest dimecres en el Consell Nacional. «És el millor primer secretari que podríem tenir», ha replicat Illa en la intervenció posterior.

Notícies relacionades

Els sondejos donen als socialistes uns millors resultats que en els anteriors comicis, però no prou millors per arribar directament al Pati dels Tarongers. «El nostre objectiu no són uns quants escons més, el nostre objectiu ha de ser guanyar les eleccions», ha insistit el primer secretari del PSC aquest dimecres davant la seva plana major.

Iceta no inaugurarà com a cap de cartell del PSC la campanya electoral que comença en poques setmanes. Fonts de la direcció del partit insisteixen que aquest pas a un costat obeeix a una lògica col·lectiva i no individual. «Continuarà fent política, amb majúscules», expliquen aquestes mateixes fonts. La previsible renúncia de Salvador Illa com a ministre de Sanitat genera un petit terratrèmol a la Moncloa, amb ball de cadires inclòs. Diverses informacions apunten que Carolina Darias canviarà la cartera de Política Territorial i Administració Pública per la de Sanitat. I serà Iceta el que assumeixi la gestió de l’administració i el funcionariat al gabinet de Pedro Sánchez.