Entrevista al líder dels populars a Catalunya

Alejandro Fernández: «El procés ha mutat i s’ha traslladat al Congrés»

  • «No recordo cap indult en la història a algú que digui que torna a cometre el delicte» 
  • «Hi ha forces amb què serà gairebé impossible poder pactar, però ‘cordó sanitari’ és una expressió molt greu»
  • «És evident que si una força política guanya unes eleccions i no exerceix el lideratge això té conseqüències»
  • «Per ser constitucionalista has de defensar la Constitució sencera, fins i tot aquelles parts que no t’agraden» 
5
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El candidat del PPC, Alejandro Fernández (Tarragona, 1976), està convençut que el seu partit remuntarà en les pròximes eleccions catalanes amb una oferta electoral per plantar cara a l’independentisme i al sanchisme.

El PPC es presentarà sol als comicis del 14-F. ¿Per què no ha fructificat la coalició amb Cs? No es tracta de buscar culpables. El primer anunci el fa Arrimadas quan diu que es presentaran en solitari. Els catalans necessiten una doble alternativa, que no és només al separatisme, que en això coincidim amb Cs, sinó també una alternativa clara i rotunda al sanchisme i a les polítiques econòmiques i sanitàries de l’esquerra.

¿No ha tirat endavant pel gir al centre d’Arrimadas? Mai he pensat en termes de gir. El PP és l’únic que en el dia d’avui planteja aquesta doble alternativa.

¿Quina és la seva recepta davant la crisi que vivim? La nostra oferta política es basa en la recuperació de la convivència i la concòrdia davant aquells que defensen el guerracivilisme –idea de dues Espanyes o dues Catalunyes irreconciliables– i la recuperació dels valors que havien convertit Catalunya en la líder d’Espanya en creixement econòmic i prosperitat: el respecte a la propietat privada, els impostos moderats i la dinamització econòmica, i el foment de la llibertat educativa.

Parla de concòrdia. ¿No creu que atenuar les condemnes als presos independentistes, ja sigui a través d’un indult o d’una reforma del delicte de sedició, pot acostar una reconciliació? La concòrdia, a diferència de l’apaivagament –que significa abaixar el cap davant el que incompleix la llei–, exigeix reciprocitat. El que no pots és plantejar un indult a algú que t’està insistint que tornarà a cometre el delicte esmentat. La concòrdia exigeix que l’altra part posi de part seva, valgui la redundància.

El PP va indultar la cúpula d’Interior de Felipe González condemnada pel segrest de Segundo Marey, un ciutadà francès a qui van confondre amb un cap etarra, en una de les accions dels GAL. Mai he discutit l’indult com a figura totalment legal i una prerrogativa que té el poder executiu. I, efectivament, s’ha executat moltes vegades. Però no recordo cap indult en la història a algú que digui que tornarà a cometre el delicte.

No recordo cap indult en la història a algú que digui que tornarà a cometre el delicte

Els independentistes, de tota manera, reclamen l’amnistia. L’amnistia exigeix un canvi de règim, el pas d’una dictadura a una democràcia. I crec que no és el cas.

¿El procés ha mort? Crec que ha mutat i s’ha traslladat al Congrés. Ja s’ha vist amb la ‘llei Celáa’, s’aproven coses il·legals que després han d’anar als tribunals, el mateix mètode que estàvem vivint aquí. Ara hi ha una etapa diferent a Catalunya, cosa que no significa que el procés hagi mort, sinó que s’ha traslladat temporalment a Madrid i aquí hi haurà algun nou desafiament a mitjà termini. Però ara als catalans ens estan traslladant un missatge: que el prioritari és la crisi econòmica i la salut. Qui no sigui capaç d’interpretar això pot emportar-se una sorpresa negativa la nit electoral.

Cs va dir que «valorarà» com tractar amb Vox si entra al Parlament. ¿El PP pactarà amb aquest partit? Com deia José María Aznar: primer es guanya i després es pacta. Els polítics que en campanya parlen de pactes, la realitat els sol deixar en evidència. Li acostuma a passar molt sovint a Miquel Iceta que sempre diu que mai pactarà amb ERC i després sempre pacta amb ERC. El que sí que he de deixar molt clar és que el projecte del PP i el de Vox a Catalunya no tenen absolutament res a veure. Jo ja he explicat la recepta del PP, la de Vox la va explicar Santiago Abascal quan va dir que el seu model era l’empresonament i la il·legalització de tots els separatistes i la suspensió de les autonomies. Cada un que jutgi si això és compatible amb les democràcies europees, amb la nostra pertinença a la UE i amb els valors constitucionals. Per ser constitucionalista has de defensar la Constitució sencera, fins i tot aquelles parts que no t’agraden. 

Per ser constitucionalista has de defensar la Constitució sencera, fins i tot aquelles parts que no t’agraden

¿Creu en els cordons sanitaris? No, i no els he practicat mai. És evident que hi ha forces amb les quals serà, difícil no, gairebé impossible, poder pactar, però cordó sanitari és una expressió molt greu i incompatible amb el pluralisme polític i els valors de concòrdia de la Constitució i de la UE.

¿El constitucionalisme ha tocat sostre a Catalunya? És evident que si una força política guanya unes eleccions i no exerceix el lideratge això té conseqüències. I per reconstruir tot aquest espai polític es necessita temps. No crec que sigui tocar sostre, de vegades això va per etapes. Estem en un moment en què pot fer aquesta sensació, però si encertem de cara al futur no hi ha sostre, el sostre és guanyar.

¿Augura un tripartit d’esquerres o la reedició d’un Govern entre JxCat i ERC? Si li surten els números, estic convençut que Iceta pactarà amb els separatistes.

Notícies relacionades

¿Sota quines circumstàncies s’haurien d’ajornar les eleccions? Els Estats Units han demostrat que es poden celebrar unes eleccions amb garanties sanitàries en ple auge de la pandèmia mentre aquí fa la sensació que el Govern no té capacitat per garantir això. Estic a l’expectativa de veure quines són les dades que s’ofereixen, per tant, no em tanco en banda a res. El que exigeixo és que, si hi ha ajornament, es justifiqui molt bé en termes sanitaris, que no sigui una decisió que prenguin a Waterloo en funció de les enquestes.

¿Creu que el Govern està actuant bé davant la crisi sanitària amb les noves restriccions? Em preocupa que sempre ho focalitzin tot en la restauració, l’oci i l’hostaleria en general. Madrid ha demostrat que es poden aconseguir dades similars amb les mesures de control oportunes, però donant una mica d’oxigen a l’economia. Aquí, a la mínima que les xifres se’ls compliquen, focalitzen en els mateixos sectors. I em sembla injust i mostra d’una certa incompetència. Al primer problema que tenen, es tanca tot. Bé, doncs per a això no fa falta un govern, no fa falta ser un geni, ¿no? Crec que haurien d’intentar assajar un altre tipus de coses que es demostra que han funcionat millor com millorar els sistemes de rastrejament i vigilància, que han sigut un desastre a Catalunya i que en altres comunitats s’ha demostrat que funcionaven bé. I que a Catalunya, les poques vegades que han funcionat, s’ha demostrat que milloraven la situació. No crec que tot sigui tancar, tancar, tancar.