Aconsegueix un alt consens

El CGPJ fa quatre nomenaments aliè als plans per a la seva reforma

  • La proposta per analitzar el contingut de la reforma de la LOPJ serà analitzada per aquest mateix ple
  • La trucada de Sánchez a Casado no fa entreveure un acord PSOE-PP pròxim
lesmescgpj

lesmescgpj

2
Es llegeix en minuts

El ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), aliè als plans de reforma del Govern per evitar que els seus vocals puguin realitzar nomenaments estant en funcions, ha aconseguit portar a terme aquest dijous amb un alt grau de consens quatre designacions a la cúpula judicial, segons han informat fonts d’aquest òrgan. La decisió té lloc dos dies després que el Congrés iniciés la tramitació d’una reforma legal per prohibir que prengui aquest tipus de decisions quan estigui en funcions. La reunió del màxim òrgan del Poder Judicial podria acabar també amb un dictamen que servís com a resposta als intents del Govern de Pedro Sánchez de canviar aquesta norma.

Així, amb 17 vots dels 21 que integren l’òrgan de govern dels jutges ha nomenat el magistrat José Pablo Aramendi Sánchez com a president de la Sala Social de l’Audiència Nacional, ja que estava vacant des del nomenament del seu antecessor, Ricardo Bodas, com a magistrat del Tribunal Suprem.

D’altra banda, el ple ha triat María José Renedo Juárez presidenta de la Sala Social del TSJ de Castella i Lleó, amb seu a Burgos; David Ordóñez Solís president de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJ d’Astúries, i Joaquín González Casso president de l’Audiència Provincial de Càceres. Tots han obtingut 18 vots mentre que els vocals del sector progressista del consell Álvaro Cuesta, Concepción Sáez i Pilar Sepúlveda han votat en blanc.

A més, la proposta per analitzar el contingut de la reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per posar fi als nomenaments discrecionals en els consells que superin el seu mandat que va començar a tramitar-se aquesta setmana al Congrés dels Diputats serà analitzada per aquest mateix ple a petició d’onze dels seus vocals.

L’actual CGPJ ja fa dos anys que té el mandat caducat i el PSOE i Unides Podem van impulsar la retallada de les seves competències per forçar el PP a negociar la renovació, però, mentrestant, l’òrgan de govern dels jutges està decidit a seguir amb la feina sempre que hi hagi un ampli consens entre els vocals.

Operació al Congrés

Notícies relacionades

La reforma va iniciar la seva tramitació dimarts, avalada per la majoria del ple i amb l’oposició del PP, Vox i Ciutadans, mentre segueix en suspens una altra proposició presentada també pels grups de la coalició de Govern per rebaixar la majoria de tres cinquens necessària per elegir el nou Consell.

Per aconseguir aquests tres cinquens és necessari l’acord del PSOE i del PP, però la conversa telefònica que van mantenir aquest dimarts Pedro Sánchez i Pablo Casado no permet entreveure un pròxim pacte.