TSJC

El conseller Bernat Solé, a judici pel seu recolzament a l’1-O des de l’alcaldia d’Agramunt

  • Govern, partits i entitats independentistes acompanyen el responsable d’Acció Exterior
  • El TSJC el jutja per desobediència i la fiscalia li demana un any i mig d’inhabilitació
2
Es llegeix en minuts

Membres del Govern de la Generalitat com Pere Aragonès, Meritxell Budó i Chakir el Homrani, el president del Parlament català, Roger Torrent, la plana major d’ERC, una vintena d’alcaldes i representants de JxCat i entitats independentistes han acompanyat aquest matí el conseller d’Acció Exterior, Bernat Solé, fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El TSJC jutja per desobediència el republicà Solé, per a qui la fiscalia demana un any i mig d’inhabilitació per facilitar el referèndum de l’1-O a Agramunt (Lleida) des de l’alcaldia.

La Fiscalia Superior demana per a Solé un any i mig d’inhabilitació i una multa de 24.000 euros per haver mantingut una «activa participació en la promoció, organització i celebració de l’il·legal referèndum» malgrat «tenir clar i complet coneixement» de la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional (TC)

«Va ser un dels responsables logístics» de l’1-O a Agramunt, afirma el ministeri públic en el seu escrit d’acusació, en què diu que l’ara conseller va cedir l’Escola Macià-Companys, un centre de titularitat municipal, per a la celebració de la votació.

L’acusa, a més, d’haver pres «decisions» durant el transcurs de la consulta per amagar les urnes i que no fossin interceptades per la policia.

Segons la fiscalia, Solé es va encarregar d’ocultar les urnes cada vegada que els «observadors col·locats en punts exteriors de la població» avisaven de l’arribada d’agents, «per temor que fossin descobertes per la Policia encarregada d’impedir l’acte», i fins i tot va proposar als components de les meses electorals i organitzadors «que la votació acabés una hora abans de l’acordat».

Així mateix, l’acusa de participar el 25 de setembre, amb motiu del referèndum, en un acte organitzat al local municipal Teatre Casal d’Agramunt on, tal com recull un article publicat en una revista local, va instar a acudir a votar l’1-O.

No obstant, afirma el fiscal, la Delegació del Govern a Catalunya ja li havia comunicat la suspensió del TC mitjançant un correu electrònic i una carta certificada datades el 12 de setembre, per això Solé sabia que tenia «el deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir» aquesta decisió.

Una notificació en què, remarca el ministeri públic, quedava constància de «les responsabilitats en què podia incórrer en cas de no atendre l’ordenat per l’alt tribunal», és adir, emprendre qualsevol iniciativa encaminada a portar a terme la votació. EFE

Agència EFE

Temes:

TRI

JUSTICIA,POL

REGIONS

Notícies relacionades

AUTONOMIES,POL

MUNICIPAL