'CAS GÜRTEL'

Penes de fins a 15 anys de presó per la visita del Papa a València

La pena més alta és per a Correa, mentre que a l'exdirector d'RTTV se'l castiga amb 6 anys i 9 mesos de presó

El tribunal xifra en 3,2 milions d'euros el sobrecost pagat pels contractes de la visita de Benet XVI a València

Álvaro Pérez, Pablo Crespo y Francisco Correa, el lunes, ante el tribunal de San Fernando de Henares.

Álvaro Pérez, Pablo Crespo y Francisco Correa, el lunes, ante el tribunal de San Fernando de Henares. / EFE / FERNANDO ALBARADO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez / Agencias

Nova condemna a la ‘trama Gürtel’. L’Audiència Nacional ha condemnat a penes de fins a 15 anys de presó 19 dels 23 acusats per l’adjudicació il·legal al Grup Correa del contracte per al subministrament de pantalles, so i megafonia que es van utilitzar en la visita del papa Benet XVI a València amb motiu de la V Trobada de la Família, celebrada a València els dies 7, 8 i 9 de juliol de l’any 2006. El tribunal xifra el sobrecost pagat en 3,2 milions d’euros.

La sentència, de 556 pàgines, condemna en aquesta peça del ‘cas Gürtel’ a 13 anys i 7 mesos de presó el líder de la trama, Fancisco Correa; a 15 anys i 5 mesos la seva mà dreta, Pablo Crespo; a 6 anys i 9 mesos Álvaro Pérez i l’exdirector de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, i a 11 anys i 7 mesos el vicepresident de Teconsa José Luis Martínez Parra.

La resta d’acusats han sigut condemnats a penes que van des dels vuit mesos de presó, imposats a Jacobo Gordon, als tres anys de Francisco Javier Arnuncio Perugio. L’assessor fiscal de Correa Ramón Blanco Balín ha sigut condemnat a any i mig de presó. Dues acusades més han sigut absoltes, després que Anticorrupció retirés l’acusació contra elles, i dos més van morir, un d’ells l’exdirector general de la Policia Juan Cotino, que va morir de coronavirus ja iniciat el judici.

Dilacions i confessió

La sentència, que condemna per prevaricació, malversació i frau, així com falsedat documental i delictes fiscals, aplica l’atenuant de dilacions indegudes molt qualificat, a l’haver transcorregut 14 anys des de la data dels fets i 12 des que es va obrir el procediment, així com les de reparació del mal i de confessió sol·licitades pel Ministeri Públic per a García Gimeno i 10 més acusats que van reconèixer essencialment els fets.

El tribunal també condemna la Fundació V Trobada Mundial de la Família com a partícip a títol lucratiu tot i que declara extingida l’obligació de pagament per haver desaparegut tant aquest ens com RTVV i haver assumit les seves obligacions i deutes la Generalitat valenciana.

Després de valorar les proves, el tribunal conclou que el director general de la televisió valenciana va adjudicar directament a Teconsa, empresa interposada pel Grup Correa, un contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia amb finalitat d’enriquiment il·lícit pel sobrecost de 3,2 milions d’euros pagat.

Factures falses

Notícies relacionades

El contracte es va firmar per un preu excessiu, amb la col·laboració dels empleats públics d’RTVV, i es va dotar d’aparença d’il·legalitat; després, els diners que va cobrar Teconsa es van canalitzar cap als diferents beneficiaris a través d’un entramat de factures fictícies i irregulars.

La sentència considera que els acusats van participar en una ficció al servei del frau i afirma que Correa, Crespo, Pérez Alonso i García Gimeno es van concertar perquè es contractés Teconsa i van aconseguir que la fundació, que organitzava la trobada, firmés un conveni amb RTVV pel qual li van carregar el cost d’una contractació que no li corresponia.