JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

Els Mossos declaren davant el tribunal com les furgonetes van ajudar a identificar la cèl·lula terrorista

Descriuen com van saber que Es-Satty va viatjar al Marroc o que Alcanar tenia relació amb l'atemptat de la Rambla

El tribunal veu les imatges de l'atropellament de Barcelona i com el seu autor va fugir caminant i després en cotxe

youness / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La sessió d’aquest dimecres del judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils d’agost del 2017 s’ha centrat pràcticament en les furgonetes amb què la cèl·lula terrorista volia atemptar amb els explosius que preparaven a Alcanar contra el Camp Nou o la Sagrada Família. Els mossos que van inspeccionar la que tenia l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, la que es va utilitzar per cometre l’atropellament de la Rambla i l’abandonada a prop de Cambrils per Mohamed Hichamy van detallar al tribunal el que hi van trobar i com aquests indicis els van permetre avançar en la investigació.

La prova més eloqüent va ser trobar el passaport del principal acusat, Mohamed Houli Chemlal, a la furgoneta amb què es va assassinar 14 persones a la Rambla. Havia sigut llogada pel seu company al banc dels acusats, Driss Oukabir, i la conduïa Younes Abouyaaqoub, que va fugir del lloc a peu i després, en el cotxe de Pau Pérez, a qui també va matar. Durant el judici es va projectar un vídeo amb les càmeres de seguretat privades i públiques que van permetre després reproduir l’itinerari que va seguir fins que va ser abatut cinc dies després a Subirats.

Trobar el passaport de Houli va suposar relacionar l’explosió de la vigília a Alcanar, en la qual va morir Es-Satty, amb l’atemptat, cosa que va permetre detenir l’acusat, que fins aleshores es creia que era una mera víctima de l’explosió. 

Viatge al Marroc

Per la seva part, un dels mossos que va analitzar el que van localitzar a la furgoneta d’Es-Satty, que va ser localitzada a Sant Carles de la Ràpita, va explicar que gràcies als papers i rebuts que hi havia es va determinar que l’imam va estar al Marroc entre el 19 de juliol i el 9 d’agost, per vendre electrodomèstics.

Al vehicle també hi havia un croquis de municipis pròxims a Ripoll que Houli va identificar com possibles llocs on l’imam podia haver guardat explosius. L’agent va explicar que eren de la ruta del Ferro i es van investigar sense trobar-hi res.

També van declarar els agents que van acudir a l’avís d’un accident de trànsit en el quilòmetre 266 de l’AP-7, del qual Hichamy va fugir caminant, malgrat que la furgoneta en la qual viatjava podia continuar circulant. Va ser recollit pels altres terroristes i junts van cometre l’atropellament de Cambrils, on van ser abatuts per un mosso.

Fugida des de la Rambla

Notícies relacionades

Els mossos que van inspeccionar les imatges de l’atropellament gravat per les càmeres de la Rambla, que van ser vistes pel tribunal, van explicar que gràcies a això es va identificar Abouyaaqoub com a autor de l’atemptat i es va saber en quina direcció havia fugit.

També es van exhibir les imatges gravades per diferents càmeres una vegada va aconseguir el cotxe de Pau Pérez i en una gasolinera, en la qual busca alguna cosa en un contenidor. La gravació policial, en la qual els agents van admetre que no incloïa els tres dies en què se li va perdre el rastre, va acabar amb el terrorista abatut a Subirats.