pastor la va esbroncar fa tres anys

Batet treu la paraula a la CUP i el BNG per parlar en català i gallec

«Una mica més», ha demanat després Rufián a la presidenta de la Cambra baixa

presidentaok

presidentaok

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha tret la paraula aquest dimarts en el ple al diputat de la CUP, Albert Botrán, i al del BNG, Néstor Rego, per la seva negativa a utilitzar el castellà i defensar, respectivament en català i gallec, la seva posició davant una proposició no de llei de Vox que busca instar el Govern a garantir el dret a estudiar «exclusivament» en castellà.

Precisament, la mateixa Batet va patir un episodi similar fa tres anys, quan la llavors presidenta, Ana Pastor, la va reprendre per parlar català, adreçant-se a Carles Puigdemont mentre preguntava a Luis de Guindos.

Dues picabaralles

En el cas de Botrán, Batet li ha demanat fins a quatre vegades que complís el Reglament, però el diputat independentista s’hi ha negat. Tot just pujar a la tribuna, Botrán ha començat a parlar en català, davant la qual cosa Batet li ha donat un primer avís: «Ha d’utilitzar la llengua comuna d’aquesta casa i a la qual ens devem reglamentàriament», li ha dit la també diputada del PSC.

Però Botrán ha prosseguit denunciant, en català, el «nacionalisme lingüístic espanyol» que atribueix als de Santiago Abascal, cosa que ha portat Batet a donar-li un segon avís recordant-li que estava obligat a seguir les previsions reglamentàries.

I després ha arribat una tercera advertència i un avís que si no deposava la seva actitud hauria d’acabar cridant-lo a l’ordre. Però Botrán ha seguit amb la seva actitud i, de nou en català, ha demanat poder acabar la seva exposició. «Pot acabar, però li demano que ho faci en la llengua compartida per tota la Cambra, que és el castellà», li ha pregat la presidenta, de nou, sense èxit. Finalment, Batet li ha tret la paraula: «Si no atén aquesta petició, li trec la paraula», ha dit, i Botrán ha abandonat la tribuna.

Minuts després ha tingut lloc un episodi similar amb el portaveu del BNG, a qui Batet ha retirat la paraula després de tres avisos més.

Rufián: només una mica

Quan ha arribat el torn del portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha començant parlant en castellà, tot i que després ha passat al català per denunciar que el seu predecessor Joan Tardà va ser expulsat de l’hemicicle el 2013 per parlar en la seva llengua materna.

Notícies relacionades

Batet li ha donat les gràcies en català per la seva intervenció i després, en castellà, li ha recordat que està permès fer un ús acotat de les llengües diferents al castellà a tall d’introducció, però que a la tribuna s’ha d’utilitzar la llengua que comparteixen totes ses senyories.

«Una mica més», li ha demanat llavors Rufián, provocant que Batet reiterés el seu requeriment. «Segur que té molt contingut la seva intervenció com perquè ens la perdem la resta de diputats i diputades», li ha comentat per convèncer-lo. Al final Rufián ha tornat al castellà.