detall del magistrat guevara

Els advocats del judici del 17-A troben caramels a les seves taules al començar la vista oral

El president del tribunal endolceix el seu to amb els lletrats respecte a la setmana passada

Els advocats catalans van protestar per les seves formes i van amenaçar de denunciar-lo davant el CGPJ

Els advocats del judici del 17-A troben caramels a les seves taules al començar la vista oral

FERNANDO VILLAR

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els advocats que exerceixen l’acusació i la defensa en el judici dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017 s’han trobat aquest matí a l’entrar a la sala de vistes amb una dolça sorpresa: sobre les seves taules a les estrades hi havia uns caramels. Alguns dels lletrats ho han interpretat com un detall del president del tribunal, Alfonso Guevara, per reconduir la relació que va mantenir amb ells la primera setmana de la vista oral, segons assenyalen a aquest diari.

A més, durant tota la sessió el magistrat ha guardat el to sense cridar en cap moment, malgrat que és la seva pràctica habitual quan considera que algunes de les preguntes no aporten gaire al judici. A l’advocada defensora del principal acusat, Mohamed Houli Chemal, per exemple, li ha indicat que preguntar als bombers què recollien els mossos de la Científica només tenia sentit si es posava en dubte l’actuació policial durant el reconeixement de la runa del xalet d’Alcanar. 

Això contrasta amb el to de la setmana passada, que va portar el Consell de l’Avocacia Catalana a manifestar el seu «més profund rebuig i indignació pel tracte» que el magistrat dispensava als lletrats del judici i es reservaven la possibilitat de denunciar-lo davant el Consell General del Poder Judicial per una falta greu de desconsideració cap a ells.

Notícies relacionades

S’hi ha sumat aquest dimarts la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona, que en un comunicat insten l’òrgan de govern dels jutges a prendre mesures disciplinàries contra Guevara si no es disculpa amb els lletrats.

En el seu cas se centren en un comentari del jutge, que va enviar «a les escombraries» per extemporanis els escrits que havien presentat algunes acusacions durant el judici, com la que exerceix el diputat Jaume Alonso-Cuevillas, que va intentar introduir ja iniciada la vista oral un informe en el qual es qüestiona la mort de l’imam Abdelbaki es-Satty.