JUDICI DELS ATEMPTATS DEL 17-A

La primera víctima que declara davant el tribunal: «No he tornat a trepitjar la Rambla»

Visiblement emocionada relata a la sala com va veure que la furgoneta accelerava per atropellar-los en un semàfor

L'imam Es-Satty, mort a Alcanar, va ser identificat per Oukabir com el cervell de la cèl·lula, segons un mosso

zentauroepp55824880 juicio 17 a201111103941

zentauroepp55824880 juicio 17 a201111103941 / FERNANDO VILLAR

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Entre els mossos d’esquadra que van arrestar els acusats Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir i els van prendre declaració s’ha colat el testimoni d’una víctima directa dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i 18 d’agost del 2017. Carmen Judith Romero Viejo ha explicat al tribunal que presideix Alfonso Guevara com no ha pogut tornar a «trepitjar la Rambla» des d’aquell dia en què va veure com una furgoneta accelerava per envestir els vianants que com ella creuaven un semàfor.

La seva declaració estava prevista per videoconferència, però al personar-se a l’Audiència Nacional i estar visiblement emocionada, Guevara ha accedit que declarés abans que altres testimonis previstos i sense que la seva imatge pogués ser captada, de la mateixa manera que compareixen els que tenen la condició de protegits. 

Ella, plorant, però alhora amb enteresa, ha explicat com aquell dia va canviar la seva vida, perquè des d’aleshores, des que va presenciar «tanta maldat en un moment», no és la mateixa. A preguntes del seu advocat, ha reclamat una indemnització, perquè, tot i que ha acudit a psicòlegs i psiquiatres, continua en tractament; per exemple, ha detallat, fins al febrer del 2018 no va ser capaç de sortir al carrer per por.

Tot, perquè el 17 d’agost del 2017, va sortir de l’hotel en el qual treballava alhora que sentia que un vehicle feia una accelerada brusca. Va veure venir una furgoneta a gran velocitat i va mirar d’apartar-se i d’apartar l’amiga amb qui anava i que va ser colpejada al front per un dels retrovisors. Des del terra Romero va poder veure les ziga-zagues que feia Younes Abouyaaqoub per atropellar més gent, mentre elles eren trepitjades per les persones que fugien.  

«Entre germans»

La sala ha recobrat la respiració quan els mossos han tornat a l’estrada i ha fet acte de presència, gairebé per primera vegada en el judici, l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satty, mort en l’explosió d’Alcanar i a qui Driss Oukabir va identificar com el cervell de la cèl·lula en les seves declaracions davant els agents que el van interrogar després del seu arrest, que, segons l’acusat, es va produir quan es dirigia voluntàriament a comissaria.

Els mossos, en canvi, han assenyalat que van anar a buscar-lo perquè el van identificar després de veure’l en la televisió. Al demanar-li que aixequés les mans i la samarreta, «ens va fer l’efecte que es podia girar. No va arribar a córrer, a fugir, però va fer tres passos cap enrere», ha assenyalat un d’ells. 

Notícies relacionades

També ha aparegut Es-Satty com el possible nexe entre el tercer acusat, Saïd ben Iazza, i Abouyaaqoub, ja que després de sortir l’imam de presó va residir a Castelló i tenia constància de la necessitat de temporers que hi havia. 

L’agent ha situat l’inici de l’amistat entre Ben Iazza i Abouyaaqoub el març del 2017, tot i que ha admès que no hi havia trucades o missatges entre ells. Ha explicat que quan aquest volia que li deixés la furgoneta amb la qual la cèl·lula va comprar part del material amb el qual van confeccionar els explosius d’Alcanar anava a la carnisseria dels seus oncles, a Vinaròs. El mosso ha admès que Abouyaaqoub va intentar abans que li deixés un vehicle una altra persona, que va declarar que el terrorista volia que el tracte fos «entre germans», sense que en quedés constància, ni acudir a empreses estrangeres, com després van fer per cometre els atemptats.

Picabaralla amb un advocat

Durant la sessió el president del tribunal, Alfonso Guevara, ha tingut un enfrontament amb Jaume Alonso-Cuevillas, advocat dels pares del nen de tres anys mort a la Rambla, i l’ha advertir que estudiarà si el denuncia al Col·legi d’Advocats per haver-li agraït «la seva amabilitat» al no deixar-lo preguntar. «La ironia a un altre costat, l’hi adverteixo», li ha respost el magistrat, que ha afegit: «Crec que no he faltat el respecte a ningú; he elevat el to, perquè no em sentien... A mi no se’m contesta d’aquesta manera. A mi personalment, sí, però al que estic representant, no. «Si ara és moda no respectar les institucions, aquí es respecten».