25 nov 2020

Anar al contingut

DECISIÓ JUDICIAL

El jutge deixa en llibertat amb càrrecs tots els detinguts de l'entorn de Puigdemont

El magistrat no adopta cap mesura cautelar després de la decisió de la fiscalia de no sol·licitar-la

Els imputats, que han passat davant el togat, s'han acollit al seu dret a no declarar

J. G. Albalat

El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, que investiga la presumpta malversació de fons de persones de l’entorn de Carles Puigdemont, ha deixat en llibertat amb càrrecs aquest divendres els nou detinguts en la macrooperació de la Guàrdia Civil que va suposar la detenció de l’«estat major» de Puigdemont, al no demanar la fiscalia cap mesura cautelar contra ells. Entre els que han quedat en llibertat provisional després de comparèixer i acollir-se al seu dret a no declarar hi ha l’empresari i exdirigent de CDC i president d’Aigües de Catalunya, David Madí; l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell, i el president de la Plataforma pro Seleccions Catalanes, Xavier Vinyals.

El togat també ha deixat en llibertat Oriol Soler, també home de confiança de l’exmandatari català; Roc Aguilera i Antoni Fuster, aquests dos últims, d’una empresa d’Igualada que ha organitzat esdeveniments per a la Generalitat, però també per a JxCAt. 

El jutge ha acordat deixar en llibertat els nou detinguts després que la fiscalia no hagi demanat mesures cautelars. A més dels esmentats, han quedat lliures l’interventor del Consell de l’Esport, adscrit al Departament de Presidència de la Generalitat, Jordi Serra, així com l’empresària i professora Marta Molina i el regidor d’urbanisme de Cabrera de Mar Enric Mir. Fonts pròximes a la investigació han confirmat que a aquest regidor els agents li van intervenir uns 35.000 euros en efectiu. L’imputat va al·legar que eren producte d’una qüestió particular. Les sospites es basen en les nombroses intervencions telefòniques acordades pel magistrat. Els gestors d’una empresa d’organització d’esdeveniments d’Igualada, que ha treballat amb la Generalitat i per JxCat, també han quedat en llibertat.

Dels 21 detinguts dimecres passat per la Guàrdia Civil, més de la meitat ja van quedar en llibertat aquell dia, entre ells, l’historiador Josep Lluís Alay, cap de l’oficina de l’expresident Carles Puigdemont, a qui acompanyava quan va ser arrestat temporalment a Alemanya.

La causa contra la suposada trama acusada de desviar subvencions públiques per finançar les despeses de l’expresident Carles Puigdemont a Waterloo –oberta pels delictes de malversació, prevaricació, tràfic d’influències, blanqueig de capitals i desordres públics– és fruit de converses telefòniques intervingudes durant l’any i mig que el cas s’ha mantingut sota secret de sumari. 

El jutge situa l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell en la direcció de Tsunami Democràtic, plataforma des de la qual suposadament «va promoure» desordres públics després de la condemna a la cúpula del procés l’octubre del 2019.

A més, el jutge sospita que Vendrell va utilitzar la seva influència política per contactar amb membres del Govern a fi de beneficiar els seus diferents negocis, vinculats al tractament de residus municipals, els laboratoris de biomecànica i fins a la fabricació de tests de Covid-19.

En el cas de Madí, el jutge creu que l’empresari i ex alt càrrec de CDC s’ha beneficiat d’un «important tràfic d’influències» amb el conseller Damià Calvet (JxCat) i ha contractat l’exconseller republicà Joan Puigcercós per «obrir-se ajuntaments» d’ERC.

Tsunami Democràtic

Sobre l’empresari Soler, el jutge apunta que hi ha indicis de la seva participació en l’«estructura organitzativa» de Tsunami Democràtic i desconfia dels gairebé 3 milions d’euros en subvencions de l’administració catalana que va rebre entre el 2016 i el 2020, en contractes menors d’adjudicació directa.

Després de quedar en llibertat, els nou detinguts han sigut rebuts a la Ciutat de la Justícia de Barcelona per una comitiva de recolzament integrada, entre d’altres, per la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs; els diputats de JxCat al Parlament Francesc de Dalmases i Albert Batet; la diputada i portaveu d’ERC, Malta Vilalta, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri.