MALVERSACIÓ DE FONS

Terradellas: «Puigdemont em va parlar molt de criptomoneda»

Víctor Terradellas, un home de l'expresident, va explicar a David Madí els interessos de l'excap de l'Executiu català

El jutge i la Guàrdia Civil investiguen si es va utilitzar aquest sistema per desviar diners públics per finançar Waterloo

zentauroepp43471773 pol victor terradellas191112172419

zentauroepp43471773 pol victor terradellas191112172419 / RICARD FADRIQUE

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

«No... Si... això m’ho va explicar el... el... Puigdemont... quan vaig estar a Waterloo (residència de l’expresident de la Generalitat a Bélgica)... l’última vegada... em va estar explicant... tot el que estaven fent partint de criptomoneda... que hi havia aquell noi... que ara no recordo com es diu». Aquest és un extracte d’una conversa intervinguda al telèfon de Víctor Terradelles, amic i home pròxim a l’expresident Carles Puigdemont. L’interlocutor d’aquest missatge és, segons els investigadors,David Madí, ex alt càrrec de CDC i també home de confiança de l’exmandatari català.

Una branca de les investigacions que estan desenvolupant el jutge de Barcelona Joaquín Aguirre i la Guàrdia Civil és, precisament, la possibilitat que per a la desviació de fons públics per finançar l’estructura de Puigdemont s’utilitzés el sistema de la criptomoneda, un mitjà digital d’intercanvi de transferències. En aquesta conversa es fa menció a un expert en la matèria, J. C. M., «un gran cervell, un tio que en sap molt, un patriota de pedra picada». Terradellas arriba a dir que Puigdemont «em va parlar molt de la criptomoneda».

Els investigadors sostenen que aquest tècnic, J. C.M., va emetre una factura a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes, el president de la qual és Xavier Vinyals, un dels investigats per la presumpta desviació de fons públics i blanqueig de capitals. La Guàrdia Civil va procedir aquest dimecres al registre del seu domicili i de l’entitat que dirigeix. En els documents en poder d’EL PERIÓDICO, assenyalen que «s’està investigant la traçabilitat de la recepció de pagaments» de l’esmentada plataforma, ja que això «podria estar relacionat amb el finançament que es rep de Waterloo» i que amb les entrades i registres s’intenta aclarir.

El viatge a Rússia

En l’altra conversa trobada al telèfon mòbil de Terradellas, que es produeix entre aquest i Xavier Vendrell, també investigat, es fa menció al fet que Puigdemont ha fet «encàrrecs internacionals» a Vinyals. També comenten que el president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes acompanyi Terradellas a Rússia «per gestionar cert recolzament», a la qual cosa aquesta última persona és reticent.

Notícies relacionades

Els informes dels investigadors aportats a la causa destaquen que les subvencions a l’esmentada plataforma «han sigut recurrents i en forma de concessió directa», al·legant de forma reiterada que «es donen circumstàncies excepcionals» perquè no hi hagi concurs públic. La Guàrdia Civil dubta que aquesta excepcionalitat sigui real. Des del 2005 fins al 2018, aquesta entitat ara sota sospita va percebre més de vuit milions d’euros. Una de les partides més voluminoses va ser el 2017. El gat principal va ser en el relacionat amb el fòrum internacional Crans Montana, en el qual es va parlar d’esport i en què va participar Puigdemont.

 En la causa hi ha correus electrònics en els quals es constata que la subvenció que va anar a parar a aquesta convenció «va obeir a una qüestió política». El Crans Montana, segons els investigadors, «en el marc celebrat a Ginebra (Suïssa) el 2019, situava Puigdemont com a exiliat i denunciava l’existència de presos polítics», cosa que «demostra» que aquest fòrum es «troba alineat amb els interessos independentistes».

¿Què és una criptomoneda?

Una criptomoneda és una moneda digital que utilitza sistemes d’encriptació per enllaçar de manera única el propietari i poder fer el seguiment de totes les operacions que es facin amb ella, normalment guardant l’anonimat del seu propietari. La més coneguda és Bitcoin. Utilitzen la tecnologia denominada ‘blockchain’ o cadena de blocs, una espècie de llibre comptable digital en el qual es registren totes les operacions realitzades i comprovades pels membres de la xarxa. El sistema també ha de controlar la creació d’unitats addicionals d’aquestes monedes per establir el seu valor o equivalències. També hi ha mercats d’intercanvi, per la qual cosa el seu preu oscil·la lliurement en funció de l’oferta i demanda en cada moment.  

Van néixer com una forma de moneda o divisa sense suport d’un Estat, per la qual cosa sempre han estat en el disparador per considerar-les refugi d’actius d’origen dubtós o d’activitats il·lícites. El control de cada moneda funciona a través d’una base de dades descentralitzada, que no depèn d’un sol organisme o propietari. Els propietaris són anònims i les transaccions també.

Bitcoin va començar a funcionar el 2009, però actualment existeixen almenys 1.600 criptomonedes que cotitzen i tenen un volum d’actius rellevant. Una altra versió de monedes digitals són aquelles que atorguen un determinat servei o utilitat. Les ‘utility token’ són monedes virtuals que donen dret a determinats serveis o pertinença a clubs exclusius. Les ‘security token’ permeten, per exemple, la distribució de la propietat d’un bé o titulització de drets... Diners virtuals o forma de finançar projectes que no aconsegueixen recursos per altres vies.