CONDEMNA PER DESOBEDIÈNCIA
El TSJC retalla en gairebé tres mesos la inhabilitació de Torra
L'alt tribunal resta els dies en què l'exmandatari va estar suspès com a diputat
Els togats sostenen que la pena no afecta el seu càrrec com a expresident i la seva retribució

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat que la inhabilitació d’un any i mig imposada a Quim Torra per desobediència per no despenjar una pancarta a favor dels polítics presos no afecta la seva condició d’expresident i els honors ni la remuneració que comporta. Aquesta decisió s’ha pres amb un vot discrepant, precisament el del president de l’alt tribunal, Jesús Maria Barrietos. Els magistrats de la sala civil i penal han decidit també que se li abonarà un dia per cada tres dels quals ha estat privat anticipadament de la condició de diputat. És a dir, se li escurça el període d’inhabilitat en dos mesos i 20 dies. Per tant, compleix la condemna el gener del 2022. No obstant, té pendent un altre procés judicial.
La sentència condemnatòria del TSJC i ratificada pel Tribunal Suprem recull que Torra està inhabilitat «per a càrrec públic electiu, ja sigui d’àmbit local, autonòmic, estatal o europeu, així com per a l’exercici de funcions de govern», ja que «de l’exercici d’aquest mateix tipus de responsabilitat públiques electives i governatives es va servir l’acusat per a la comissió del delicte».
Segons la majoria dels membres de la sala civil penal del TSJC, integrada per la magistrada Maria Eugènia Alegret i el magistrat Jordi Seguí, el Codi Penal situa «la pena principal d’inhabilitació especial en la privació definitiva de l’ocupació o càrrec públic», a més d’«establir la incapacitat per obtenir el mateix o altres d’anàlegs durant el temps de la condemna». Al seu entendre, «al costat d’això, disposa que la privació de l’ocupació o càrrec comporta també la dels honors que li siguin annexos». La interpretació que magistrats fan del concepte annex és la d’«unit o afegit a una altra persona o cosa, amb dependència, proximitat i estreta relació respecte a ella» o «vinculat o aparellat».
L’estatut de president
Traslladada aquesta dissertació al cas concret de Torra, aquests dos jutges entenen que significa que «els honors de què va ser privat el penat comprenen tots els associats al càrrec institucional a l’exercici del qual va cometre el delicte de desobediència, però no els derivats, però no annexos a aquest, entre els quals es troben els integrants de l’estatut legal d’expresident de la Generalitat».
En la seva resolució precisen que «la configuració per llei de l’estatut de l’expresident de la Generalitat autoritza a qualificar aquesta figura de dignitat mancada de tota funció representativa o executiva». I és per això, conclou, que «no pot considerar-se que els qui gaudeixin d’aquesta condició, que té autonomia i substantivitat pròpia tot i que derivi d’una situació anterior, ostenten un càrrec anàleg al de president». El vot particular de Jesús Maria Barrientos argumenta al contrari.
Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ( TSJC ) Tribunal Suprem Catalunya Generalitat Quim Torra
- METEOROLOGIA La pols africana es resisteix a abandonar Barcelona
- A Catalunya El primer concert massiu sense distància se celebrarà al Sant Jordi el 27 de març
- Polèmica La infanta Cristina col·labora amb una associació que demana un accés universal a les vacunes
- Crisi sanitària Espanya abandona el nivell d’alt risc d’expansió de la Covid
- embargament 53 immobles Villarejo
- 70è ANIVERSARI El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat
- El Rei i Sánchez visiten la Seat a Martorell | Última hora en directe
- La pregunta d’‘Aquí, amb Josep Cuní’ i EL PERIÓDICO ¿Subscriu la queixa dels empresaris en l’acte de dijous?
- Informe a la fiscalia La Policia atribueix un delicte d’odi a la jove falangista que va denigrar els jueus
- AUTOMOCIÓ El Govern central, Seat i Iberdrola impulsaran la primera fàbrica de bateries d’Espanya