DESPRÉS DE LA MOCIÓ

Vox Andalusia suspèn la negociació dels pressupostos després del discurs de Casado

La formació d'ultradreta suspèn una reunió prevista per a aquest mateix dijous i al seu lloc farà una «valoració» de la negociació

L'Executiu andalús (PP-Cs) defensa la vigència de l'acord amb la ultradreta i diu que «no hi ha res trencat»

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

whatsapp-image-2019-06-12-at-211859

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

La  negativa  rotunda del  líder del PP, Pablo Casado, a donar suport a  la moció de censura  plantejada per  Vox  i la seva ruptura amb aquesta formació ha provocat una  tempesa a Andalusia, on els conservadors governen en coalició amb Cs i el recolzament fonamental de la ultradreta. La formació de Santiago Abascal ha anunciat la  suspensió de la reunió sobre el projecte de pressupostos autonòmics per al 2021,  prevista per a aquesta tarda. Al seu lloc, celebraran una roda de premsa per analitzar el ritme de les negociacions, segons han indicat.

La negociació dels pressupostos està ja en la seva última fase, a punt de ser aprovada i arribar al Parlament andalús per al seu debat. En les últimes setmanes, malgrat els  oferiments de mà estesa  a tots els grups polítics, s'ha evidenciat que de nou  Vox tornava a ser soci preferent,  segons els retrets del PSOE i Endavant Andalusia. I des de la formació d'ultradreta s'havia garantit, no poques vegades, el recolzament en nom de l'estabilitat de la comunitat.

No obstant, tot això ha saltat aquest dijous pels aires amb les intervencions de la moció de censura. I això, malgrat que el mateix Abascal ha assegurat en la seva intervenció que no hi hauria ruptura en els governs que recolzen, enviant un missatge de tranquil·litat a “ andalusos, murcians i madrilenys”.

Tot just concloure la dura intervenció de Pablo Casado, el portaveu parlamentari de Vox Andalusia, Alejandro Hernández, transmetia un missatge d'avís: “«El que se sembra és el que després es recollirà”». A més, arremetia contra el principal partit de l'oposició perquè “ «ha aconseguit el mai vist: l'aplaudiment unànime de Podem i el PSOE amb els grups polítics que volen destruir Espanya”». Unes paraules que coincidien en el temps amb un missatge compartit en xarxes socials pel PP andalús, en què es podia llegir “«Sí a Espanya, no a Vox”», que la formació ha esborrat al cap d'una hora.

No és la primera vegada que des del grup d'ultradreta es tensa la corda dels pressupostos, ja que la suma de vots del PP i Cs és insuficient davant el bloc del PSOE i Endavant Andalusia, de manera que els 12 vots de Vox són vitals per a qualsevol iniciativa de l'Executiu, més encara per al principal projecte de llei.  Amb els comptes del 2020, van aconseguir arrencar la posada en marxa del 'pin parental', després frustrat . I en els del 2019, van imposar el telèfon de violència intrafamiliar o la reprogramació de la despesa en memòria històrica.

Notícies relacionades

Per aquesta raó, Hernández reconeixia en una entrevista televisiva aquest mateix dijous que “no renunciarien” a deixar “la seva empremta” en els comptes del 2021. És més, recordava que la seva formació té diferents opcions per influir en la política andalusa, com per exemple la moció de censura contra el president andalús. “«Vox té tres alternatives per influir en la política andalusa: la primera, parlar amb el PSOE i plantejar una moció de censura contra el Govern de Juanma Moreno; la segona, no donar suport als Pressupostos i, d'aquesta manera, complicar la governabilitat i dirigir-nos a un escenari d'eleccions, i la tercera, que és la d'un partit seriós, recolzar els pressupostos”».

Des de l'Executiu andalús miren de treure importància a aquesta nova topada i asseguren que “«no hi ha res trencat”» i l'acord entre les tres formacions continua vigent. I apunten que la reunió s'ha traslladat a la setmana que ve i que, per tant, l'avís de Vox és més una advertència que una amenaça seriosa.