DESPRÉS DE LA SENTÈNCIA

L'independentisme lloa «les conviccions democràtiques» de Trapero

Puigdemont afirma que «sabia» que l'exmajor no era independentista

Rufián titlla de «vodevil» la justícia espanyola

undefined54954520 barcelona 16 09 2020 pol tica ple del debat de pol tica gene200923162158

undefined54954520 barcelona 16 09 2020 pol tica ple del debat de pol tica gene200923162158 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

L’independentisme  ha lloat aquest dimecres la figura de Josep Lluís Trapero, sense reparar en les diferències ideològiques. Tant Carles Puigdemont com ERC han celebrat la seva absolució també perquè demostra, el seu entendre, que la justícia espanyola és un «vodevil». Així, Puigdemont ha assegurat que «sempre» va saber «que Trapero no era partidari de la independència. Però també sabia de les seves «conviccions democràtiques». Una cosa que per a ell es va revelar «suficient».

«El major Trapero ha sigut un bon policia. Tenia clar quin cos policial es correspon amb una societat democràtica», ha dit a Twitter abans de criticar que «la injustícia continua, perquè d’una banda s’ha donat crèdit a uns responsables policials espanyols que sabien que estaven construint un cas sense fonament. I van mentir».

El líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, per la seva part, ha assenyalat que l’exmajor va ser «una persona decent que va decidir no apallissar el poble de Catalunya per anar a votar» l’1-O. El republicà ha afegit que li era «igual que Trapero no sigui independentista, el que importa és que és demòcrata».

Quant a l’anàlisi més àmplia, Rufián ha afirmat que «això del Poder Judicial en aquest país és un vodevil», i ha asseverat que «en el futur costarà molt explicar la condemna» als dirigents independentistes que segueixen a la presó, entre ells, el líder del seu partit, Oriol Junqueras. el portaveu d’ERC.

Sessió de control

Abans, al matí, l’última pregunta dels grups parlamentaris en la sessió de control al Govern, ha servit per enllaçar la reacció de la Cambra, singularment de la part independentista, a les sengles sentències conegudes aquesta setmana, la de la composició de l’anterior mesa parlamentària i la de la cúpula dels Mossos d’Esquadra i, singularment, del seu exmajor, Josep Lluís Trapero. Així, un dels condemnats per formar part de la Mesa que va permetre el debat i votació de les anomenades lleis de transitorietat, Lluís Guinó, va preguntar al titular d’Interior, Miquel Sàmper, sobre les noves identificacions policials. Una excusa, és clar, per entrellaçar qüestions.

Notícies relacionades

Sàmper va recollir el guant i, abans d’abordar la qüestió per si mateixa, va assenyalar que la sentència de l’Audiència Nacional sobre Trapero i la resta de l’excúpula d’Interior significa «l’absolució de tot el cos dels Mossos d’Esquadra», a qui creu que mai s’hauria d’haver posat en dubte la seva professionalitat.

Abans, el conseller havia anunciat que en els pròxims dies o setmanes parlarà amb el major Josep Lluís Trapero, també amb els altres acusats absolts, la intendenta Teresa Laplana, l’exsecretari general d’Interior Cèsar Puig i l’exdirector de la policia autonòmica Pere Ferrer, però sense aclarir si els oferirà tornar a comandar els Mossos d’Esquadra, perquè encara no ho han pactat ni pensat.