MOBILITZACIONS

La tornada del Rei a Barcelona reactiva les protestes independentistes

L'ANC i Òmnium convoquen una cadena humana des de l'estació de França fins al monument a Colom

Ni el Govern ni Colau rebran Felip VI en l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week

catalunya-no-t-rei / periodico

4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una cadena humana d’1,2 quilòmetres des de l’estació de França fins al monument a Colom. Així rebrà el sobiranisme al Rei en la seva tornada a Barcelona després de la polseguera que va aixecar el veto del Govern a la presència de Felip VI en un acte amb jutges, en vigílies de la inhabilitació de Quim Torra. En aquest cas, el Monarca va a l’entrega de premis de la Barcelona New Economy Week, organitzada pel Consorci de la Zona Franca. L’ANCÒmnium Cultural, el sindicat USTEC-STEs, entre altres organitzacions, i els partits independentistes han cridat la ciutadania a mobilitzar-se divendres a les 10.00 hores per «deixar clar» que Catalunya no té rei.

[Segueix les últimes notícies en directe de la visita del Rei Felip VI a Barcelona]

A la cerimònia en què participarà el Monarca, i també serà present el president del Govern, Pedro Sánchezno ni anirà cap membre de la Generalitat en funcions ni l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Des de JxCat i ERC exigeixen al Rei que «es disculpi pel seu discurs partidari i incendiari», del 3 d’octubre del 2017, mentre que els comuns al·leguen que els «fets greus que afecten la Monarquia, com que el rei emèrit estigui fugitiu en una dictadura» provoquen que Colau no el rebi. Entre les autoritats que acompanyaran el monarca i al president del Govern central hi ha la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i el delegat especial del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, l’exlíder del PSC Pere Navarro.

Des de començament d’any, el Rei només ha viatjat en una ocasió a Catalunya, i ho va fer en el marc de la seva gira autonòmica després de la pandèmia, quan va visitar, amb la reina Letizia, el monestir de Poblet. L’última vegada que va ser a Barcelona va ser a principis de novembre de l’any passat, en l’estrena de la princesa Elionor a Catalunya per assistir als premis Fundació Princesa de Girona.

Segons els promotors, pretenen «denunciar la impunitat dels Borbons i la complicitat i connivència del Govern», just una setmana després del tercer aniversari de l’1-O i pocs dies després de la inhabilitació de Torra. L’acció es dividirà en nou trams per respectar les distàncies de seguretat i evitar aglomeracions complint les restriccions decretades per la Covid-19. D’aquesta forma, els veïns de cada districte tenen un tram assignat. 

Els CDR també han convocat a la mateixa hora al Born, a la cruïlla entre els carrers Argentera i Comerç, per «combatre l’hereu polític de Franco». «Som el poble i no permetrem que se’ns limiti el nostre dret a la manifestació», han escrit a les xarxes socials.

Dispositiu de doble anella

La direcció general dels Mossos d’Esquadra segueix amb el nivell de màxima alerta per aldarulls decretat abans de la inhabilitació de Quim Torra. Això no significa que des d’aleshores estiguin treballant més antiavalots que de costum sinó simplement que les condicions administratives necessàries per ampliar els seus horaris continuen vigents.

I aquest divendres s’ampliaran i l’increment d’antiavalots es farà visible en el dispositiu de doble anella dissenyat per la prefectura per protegir Felip VI i Sánchez, que, donat que els Mossos tenen la competència en ordre públic, tornarà a encarregar als agents catalans el paper de garantir la seguretat a l’exterior, com ja van fer durant el Consell de Ministres celebrat a finals del 2018, mentre la Policia Nacional s’ocuparà de l’interior de l’estació de França.

Quan Sánchez i Felip VI es traslladin a mig matí a la Zona Franca, el dispositiu de doble anella es repetirà i de nou els Mossos seran els responables de blindar el perímetre més extern. És a dir, tant a l’estació de França com a la Zona Franca, l’única policia que entrarà en contacte directe amb els manifestants en cas d’aldarulls, segons el pla previst, serà la dels Mossos

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que n’hi hagi, hi ha un marge de dubte ampli i raonable al si de la cúpula policial després que la celebració del tercer aniversari de l’1-O i la inhabilitació de Torra convoquessin la setmana passada una resposta menys bel·ligerant de l’esperada, en part, a causa d’una pandèmia en ple repunt a Catalunya. «Alguna cosa hi haurà, tot i que és molt difícil anticipar el grau a què arribarà la protesta», resumeixen fonts d’Interior.

A petició dels Mossos d’Esquadra, entre les 09.25 i les 11.45 hores de divendres els trens de Rodalies no donaran servei a l’estació de França.