EL LABERINT CATALÀ

Junts i ERC ultimen un pacte per gestionar el Govern després de la inhabilitació de Torra

Aragonès compartirà protagonisme amb els consellers i es convocarà un ple contra la sentència

És probable que no hi hagi discurs presidencial de Cap d'Any ni respostes al president al Parlament

zentauroepp55063638 torra grupo200928112350

zentauroepp55063638 torra grupo200928112350 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Xabi Barrena

Junts per Catalunya i ERC estan tancant un acord definitiu sobre la gestió del Govern després de la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, per negar-se a retirar la pancarta a favor dels presos independentistes al Palau de la Generalitat. El pacte inclou des del més fonamental –no hi haurà eleccions immediates abans de la sentència, en contra del que reclamava ERC i tota l’oposició– als detalls més protocol·laris, com que no es preveu discurs de Cap d’Any del vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que passarà a ser «president en substitució».

Fonts republicanes no donen per tancat l’acord, tot i que han reconegut que les negociacions estan avançades. La mateixa secretària general adjunta, i número dos extramurs, Marta Vilalta, s’ha manifestat, aquest dilluns «optimista» després de garantir que «es continuava treballant en el text». Segons veus del partit, els últims serrells tindrien relació amb el paper del Parlament, atès que ja s’ha definit el fràgil equilibri entre JxCat i ERC en el Govern en funcions.

Ple extraordinari

D’entrada, després de la sentència i la previsible compareixença de Torra, el Govern convocarà un ple extraordinari del Parlament perquè es pronunciï contra la previsible inhabilitació, d’acord amb l’aprovat recentment pel Parlament en una resolució del debat de política general, per la qual es proclama que només la Cambra catalana pot nomenar o cessar els presidents de la Generalitat.

Torra no té intenció, amb tot, d’intentar exercir el càrrec després de la inhabilitació, per respecte a la institució de la presidència. Així, Aragonès exercirà, com indica la llei de la Presidència de la Generalitat i del Govern per a aquests casos, de «substitut» del president, sense funcions com la de convocar eleccions, nomenar o cessar membres del Govern o plantejar una qüestió de confiança.

Govern per decret

Notícies relacionades

Durant el període de Govern en funcions, la representació de Torra se la dividiran Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, i els diferents consellers, en funció del contingut de cada acte institucional. No es preveu que hi hagi preguntes al president en les sessions de control al Parlament. Una idea clau de l’acord de JxCat amb ERC és que durant aquest període no hi haurà president, per remarcar la disconformitat amb la sentència.

La gestió del dia a dia del Govern, centrada en la gestió de la pandèmia, es portarà a terme mitjançant decrets, ja que no es podran presentar lleis durant el període de Govern en funcions. També es podrien portar a terme canvis en els pressupostos, però no presentar uns nous comptes.