CONFLICTE INSTITUCIONAL

El bloc de la investidura s'uneix per exigir al PP la renovació del CGPJ

Els grups que van permetre la reelecció de Sánchez emeten un comunicat conjunt en què acusen Casado de «greu irresponsabilitat» per «interessos sectaris»

zentauroepp55135589 spain s king felipe vi listens to a speech by supreme court 200927121858

zentauroepp55135589 spain s king felipe vi listens to a speech by supreme court 200927121858 / J J GUILLEN

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Aquest diumenge els grups parlamentaris que van permetre amb el seu recolzament o abstenció la investidura de Pedro Sánchez han unit les seves forces per exigir al PP la renovació dels principals òrgans institucionals, bloquejats arran de la negativa de Pablo Casado a negociar. Sense el concurs dels conservadors, els nous nomenaments en el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble resulten impossibles, ja que s’exigeix una majoria de tres cinquens al Congrés dels Diputats.

Totes aquestes institucions «van esgotar fa temps, de forma total o parcial, el termini d’exercici establert en el nostre ordenament jurídic», diuen els grups en un comunicat, firmat per forces com el PSOE, Unides Podem, el PNB i ERC, però també per JxCat, malgrat que els neoconvergents van votar en contra de l’elecció de Sánchez.

L’actual composició del CGPJ, l’òrgan que decideix els nomenaments i ascensos en la carrera judicial, data de finals del 2013, quan el PP ostentava la majoria absoluta amb Mariano Rajoy, i s’hauria d’haver renovat fa dos anys. Hi ha onze membres proposats pels populars, set pel PSOE, un per IU i un més pel PNB, un equilibri de forces que té poc a veure amb les majories existents en l’actual Parlament. Però Casado rebutja negociar els nous nomenaments. El líder dels conservadors va iniciar les converses amb Pedro Sánchez a l’estiu, però després les va frenar, justificant la seva decisió en els atacs d’Unides Podem, soci del PSOE en el Govern, a la Monarquia.   

Notícies relacionades

«L’incompliment de l’obligació legal de procedir a la seva renovació afecta greument la confiança de la ciutadania en les institucions públiques i deteriora els estàndards democràtics», afirmen els grups en el comunicat.

«Els grups parlamentaris que, emparats en les majories reforçades a què obliga l’ordenament jurídic, bloquegen les renovacions previstes, incorren en una greu irresponsabilitat. Cap interès partidista i sectari justifica tal comportament, que contravé l’interès general de manera flagrant. En conseqüència, els grups i forces parlamentàries sotasignats, que comptabilitzen més de la majoria absoluta del Congrés dels Diputats i, per tant, la majoria de la representació de la ciutadania, exigeixen a la resta dels grups parlamentaris que, de manera immediata, cessin en la seva actitud de bloqueig i mostrin la seva disposició a col·laborar en la renovació pendent de les institucions citades», acaba el text.