L'IMPACTE DE LA PANDÈMIA

La Comunitat de Madrid només ha demanat 150 rastrejadors al Govern

Defensa posa a disposició de l'Executiu regional els efectius que requereixi

zentauroepp54673917 madrid  28 08 2020  la ministra de defensa margarita robles 200828122350

zentauroepp54673917 madrid 28 08 2020 la ministra de defensa margarita robles 200828122350 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El ministeri de Defensa es mobilitza davant la velocitat de creuer amb què arriba la segona onada de coronavirus. La titular del departament, Margarita Robles, ha decidit aixecar tendes de campanya de manera preventiva a l’Hospital militar Gómez Ulla de Madrid per si fossin necessàries per fer triatges en el cas que la xifra de contagis continuï evolucionant de manera negativa. A més, ha posat a disposició de la comunitat de Madrid, amb un nivell d’infeccions rècord, tots els rastrejadors militars que necessiti.

Segons va explicar la ministra, la comunitat que presideix Isabel Díaz Ayuso no ha fet fins ara cap petició al departament de Defensa, més enllà dels 150 rastrejadors encarregats de seguir els contactes dels positius per Covid-19. «L’Exèrcit en té més de 2.000 que estan treballant a 13 comunitats autònomes i a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Si fos necessari incrementar aquests 150 rastrejadors a Madrid, ho faríem», ha dit Robles davant els mitjans, després de clausurar un seminari sobre seguretat i defensa organitzat per l’Associació de Periodistes Europeus (APE).

Disponibilitat «màxima»

Defensa espera igualment les decisions que s’adoptin a la reunió que mantinguin aquest dilluns la líder madrilenya amb el president del Govern, Pedro Sánchez, per coordinar les polítiques que frenin l’avenç del virus. Aquest divendres, Díaz Ayuso va anunciar restriccions de mobilitat a 37 àrees de la regió que superen els 1.000 positius per cada 100.000 habitants.

Robles, que ha agraït la col·laboració de la comunitat de Madrid, va insistir que la disponibilitat de les forces de seguretat és «màxima». «En la lluita contra el coronavirus, no hi pot haver un color polític. Tots hem d’estar units en el mateix» va afegir, reiterant la crida que havia fet minuts abans al seminari perquè totes les forces polítiques «posin l’espatlla» en un esforç conjunt i deixin de «tirar-se el virus pel cap».

«Només tenim un enemic, que és el virus, i en la lluita contra aquest enemic, el país sense excepció pot comptar amb les Forces Armades per a tot allò que entri dins de les seves capacitats», va insistir.

Pressupost

Notícies relacionades

D’altra banda, al ser preguntada sobre els recursos dels quals disposarà el seu departament en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat que prepara l’Executiu, Robles ha volgut aclarir dubtes sobre les eventuals divergències amb Podem. «He de dir-ho d’una manera molt rotunda i molt clara. Ningú dins del Govern –i ningú és ningú– ha posat mai cap inconvenient al pressupost de defensa», va remarcar. Segons el seu parer, un bon pressupost en defensa és necessari per mantenir unes forces armades «modernes que lluiten per la pau».

En aquest sentit, va recordar que Defensa va invertir 31 milions d’euros el mes de març passat en el desplegament de l’Operació Balmis per fer front la crisi provocada per l’epidèmia, i va assegurar que un bon pressupost no només beneficia els ciutadans, sinó la indústria del sector de la defensa.