Albiach: «És gravíssim que l'inhabilitin. Però vostè no va desobeir, va obeir en diferit»

La líder dels comuns exigeix eleccions després d'una legislatura «buida i sense govern»

Assenyala que l'Executiu de Sánchez reconeix Catalunya com a subjecte polític

zentauroepp54952754 alb200916135502

zentauroepp54952754 alb200916135502 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

La presidenta del grup parlamentari dels comuns, Jéssica Albiach, va atacar la «gesticulació contínua» que observa en la gestió del Govern de Quim Torra i va donar suport a mitges al president en la seva pugna judicial. Si la setmana passada Torra exigia als comuns, com a partit «d’esquerres», que li donessin tot el seu suport per defensar la llibertat d’expressió, Albiach aquest dimecres va considerar «gravíssim que es pugui inhabilitar un president per penjar una pancarta», però alhora li va recordar que ell «no havia desobeït, perquè només va retirar tard la pancarta. Va obeir en diferit», esmolant l’èpica del relat del president.

Mentre conjugava el cànon habitual de les intervencions del seu espai polític (treballadors públics, sector industrial, poca diversificació del model econòmic i crisi climàtica), Albiach va anar incidint en els aspectes més polítics.

Sentència injusta

Va assenyalar que la sentència als presos independentistes «és injusta i que és una ferida per a tot el país, no només per a l’independentisme» i conseqüència que «el poder judicial s’ha fet guerriller». «Som incòmodes per a vostè perquè som una força antirepressiva però que no gesticula», va presumir davant Torra.

Va asseverar que «la taula de negociació és imprescindible» i va acceptar que potser els terminis no fossin els desitjats, «però que la judicialització heretada del PP i una cúpula judicial descontrolada que actua com a guardiana del règim» feien impossible resoldre la qüestió en «nou mesos», els que fa que existeix el bipartit PSOE-Podem. «Hi ha bilateralitat amb el Govern i això significa, de facto, que es considera Catalunya com a subjecte polític», va afirmar abans de criticar la lentitutd amb què Torra actua perquè que es convoqui la segona reunió de l’òrgan de diàleg. «Que ningú faci partidismes amb la taula de diàleg», va sentenciar.

Legislatura desgovernada

Notícies relacionades

Albiach va lamentar que Torra hagués fet un discurs de gestió més propi dels temps de l’oasi català quan el que hi ha hagut, al seu parer, és una legislatura «buida i amb desgovern» en la qual, fins i tot, «els seus socis de Govern li demanen eleccions», va al·ludir amb referència a ERC.

Després de posar en avís de possibles rebrots i d’exhortar a un reforç sanitari a les residències, Albiach va titllar la legislatura de «perduda» i va finalitzar amb un «convoqui eleccions».